ZAPLETI

Bilo je tesno, ampak so parlamentarci razpravo vseeno umaknili

Objavljeno 10. junij 2015 12.50 | Posodobljeno 10. junij 2015 12.50 | Piše: STA, T. L.

Razpravo o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) so v Evropskem parlamentu umaknili z dnevnega reda plenarnega zasedanja.

Barroso je danes nagovoril evropske poslance

STRASBOURG – Evropski parlament je na glasovanju danes zjutraj odločil, da razpravo o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) umakne z dnevnega reda plenarnega zasedanja. Zadeva se s tem vrača v odbor parlamenta za mednarodno trgovino, kdaj bi lahko evropski poslanci sploh prvič odločali o TTIP, pa ni jasno.

Izid glasovanja je bil sicer tesen, saj je za preložitev razprave glasovalo 183 poslancev, 181 pa jih je razpravo vseeno želelo opraviti. 37 jih je bilo vzdržanih.

Zagovorniki predloga, da se razprava danes ne opravi, so poudarjali, da je smiselno počakati na končno obliko predloga priporočil Evropski komisiji za pogajanja o TTIP. Razpravo bi torej odložili, dokler ne bo jasno, o čem bodo sploh glasovali.

Drugi poslanci so bili sicer do tega kritični. Kot so opozarjali, razpravo pričakujejo evropski državljani, ki jih TTIP skrbi. Če bi razpravo umaknili z dnevnega reda, bi se tako po njihovem obrnili proti demokraciji in se vrnili k odločanju za zaprtimi vrati, so menili.

Evropski parlament naj bi na plenarni seji danes prvič doslej potrjeval priporočila Evropski komisiji za pogajanja, ki jih je maja sprejel parlamentarni odbor za mednarodno trgovino. Poslanci v priporočilih med drugim zahtevajo nediskriminatorno odprtje ameriškega trga, tudi trga finančnih storitev, evropskim podjetjem, reformo mehanizma reševanja sporov med vlagatelji in državo (ISDS) in ohranitev standardov EU.

Zapletlo pa se je v torek. Zaradi številnih amandmajev in zahtev po ločenem glasovanju, skupaj več kot 200, se je namreč predsednik parlamenta Martin Schulz odločil preložiti glasovanje o tej temi. Sporna so menda predvsem določila, ki se nanašajo na mehanizem ISDS.

Kopico novih amandmajev so vložili predvsem nezadovoljni poslanci iz vrst socialistov in demokratov (S&D), čeprav je pred tem veljalo, da naj bi največji skupini v Evropskem parlamentu – ISDS naklonjena Evropska ljudska stranka (EPP) in do tega mehanizma v osnovi negativno nastrojena S&D – načelno dosegli kompromis.

S&D je pred dvema tednoma tudi podprla predlog resolucije v pristojnem odboru za mednarodno trgovino, ki ga vodi Bernd Lange (S&D). A pred plenarnim zasedanjem in pod ogromnim pritiskom javnosti se je očitno znova zapletlo. Na glasovanju danes so tako poslanci odložili tudi razpravo in s tem celotno zadevo vrnili na odbor za mednarodno trgovino.

Deli s prijatelji