ZAPRISEGA

Biden že zavihal rokave

Z novimi ukazi napovedal spoštljivo in etično vodenje. Kaj mu je Trump zapisal v pismu dobrodošlice?
Fotografija: Prvi ameriški par je zaprisego zapečatil s poljubom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prvi ameriški par je zaprisego zapečatil s poljubom. FOTO: Reuters

Vodenje države, ki je zabredla tako globoko, je nazadnje prevzel Abraham Lincoln, ocenjujejo politični poznavalci, zato ne preseneča, da je Joe Biden že prvi dan na položaju podpisal kar 15 izvršnih ukazov in dva razglasa. A to je šele začetek, pojasnjujejo njegovi zavezniki in poudarjajo, da je škoda, ki jo je povzročil Donald Trump, velika.


Večerno prireditev sta predsednik in prva dama spremljala tudi z balkona Bele hiše. FOTO: Tom Brenner/Reuters<br />
NI NUJNA
Večerno prireditev sta predsednik in prva dama spremljala tudi z balkona Bele hiše. FOTO: Tom Brenner/Reuters
NI NUJNA
Biden, 46. predsednik ZDA, je za začetek svojo državo vrnil med podpisnice pariškega podnebnega sporazuma, prav tako so znova del Svetovne zdravstvene organizacije, ki jo je Trump zapustil v prepričanju, da Kitajski daje potuho in ji pomaga zakrivati odgovornost pri razmahu novega koronavirusa. V upanju, da se bo njegova domovina čim uspešneje postavila po robu pandemiji, je zaukazal tudi nošenje zaščitnih mask in upoštevanje varnostne razdalje ter imenoval posebnega koordinatorja za razdeljevanje cepiva: v 100 dneh namerava Biden cepiti 100 milijonov Američanov. Preklical je dovoljenje za gradnjo spornega naftovoda Keystone XL med ZDA in Kanado, po napovedih pa se je lotil reševanja migrantske problematike, med drugim je ustavil financiranje gradnje zidu na meji z Mehiko s Pentagonovimi sredstvi, podpisal pa je tudi izvršni ukaz, s katerim je zaščitil del nezakonitih priseljencev pred izgonom iz države. Zapovedal je revizijo politike do prosilcev za azil, odpravil je prepoved vstopa v ZDA za državljane določenih muslimanskih držav. Opravil je tudi virtualno zaprisego okoli tisoč vladnih birokratov, uvedel trdnejša etična pravila o zaposlovanju v zvezni vladi, zaščitil transseksualne osebe pred diskriminacijo v zvezni upravi in podpisal ukaz o pobudi za večjo rasno enakopravnost v vladi.

Čestitke tudi iz Slovenije

Kamala Harris je zaprisegla kot prva podpredsednica ZDA. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Kamala Harris je zaprisegla kot prva podpredsednica ZDA. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
In to je šele začetek, novi ukazi bodo sledili prihodnji teden, samo za primerjavo, Trump je v prvih dveh tednih podpisal osem izvršnih ukazov, Barack Obama pa devet. Javnosti se je predstavila nova tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je naznanila spoštljiv odnos do predstavnikov sedme sile, potekajo pa še potrjevanja ministrskih in drugih najvišjih položajev. Nova administracija bo temeljila na enotnosti in povezovanju, sta potrdili tudi prva dama dr. Jill Biden in Kamala Harris, predsednik pa je že za danes napovedal prvi uradni telefonski klic: zgladiti mora namreč odnose s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem. Trump, ki se je inavguracijski slovesnosti izognil v velikem loku, pa je ohranil vsaj delček tradicije: svojemu nasledniku je v Ovalni pisarni pustil pismo dobrodošlice. Biden o vsebini ni hotel razpravljati, saj se želi najprej pogovoriti s predhodnikom, je pa zaupal, da je bil Trump pri pisanju velikodušen.

Ameriško himno je zapela odlična Lady Gaga.<br />
FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Ameriško himno je zapela odlična Lady Gaga.
FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Biden se je torej takoj po inavguraciji, ki je potekala mirno, zaradi zaostrovanja varnostnih razmer po prirejenem, a nič manj spektakularnem programu zakopal v delo, po zaprisegi pa dežujejo čestitke iz vseh držav, tudi Slovenije. Veliki dan, ki ga je na samem prizorišču pred Kapitolom spremljalo nekaj sto povabljencev, so popestrili glasbeni zvezdniki Lady Gaga, ki jo je doletela čast, da je zapela ameriško himno, Jennifer Lopez in Garth Brooks, mnoge pa je z recitacijo osupnila 22-letna pesnica Amanda Gorman. V večernih urah je sledila prireditev, ki jo je povezoval oskarjevec Tom Hanks, popestrili pa so jo tudi tople želje treh nekdanjih predsednikov in nastopi glasbenikov, kot so Bruce Springsteen, John Legend, Demi Lovato, Justin Timberlake in Jon Bon Jovi, slovesnost pa se je sklenila s Katy Perry in veličastnim ognjemetom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije