NEVERJETNO

Biblijski eksodus avstralskih pajkov

Objavljeno 08. marec 2012 09.13 | Posodobljeno 07. marec 2012 20.53 | Piše: Andrej Predin

V begu pred naraslo vodo na milijone pajkov spremenilo krajino.

Fotografija je simbolična

Močne padavine so prebivalce avstralskega kraja z zanimivim imenom Wagga Wagga nedavno pregnale z domov. Vode so bliskovito naraščale, potoki so se spreminjali v hudournike in reke v veletoke. Evakuacija je bila obsežna in k sreči tudi pravočasna, da so večino prepeljali na varno. Naraščajoče vode pa niso iz bivališč pregnale le ljudi, tudi živali so poskušale po najboljših močeh ubežati dvigajoči se gladini, ki je prekrila polja in druga nižje ležeča mesta. Med prizadetimi so bili tudi pajki, ki so panično bežali in plezali na bližnje grmovje in drevesa. Za seboj so vlekli srebrne niti, s katerimi so prekrili cele domačije in njive.

Je to sneg? Ne ...

Po umiku vode se je na domove vrnilo približno 9000 krajanov. Nekatere izmed njih je pričakal strašljivi prizor. Sprva je bilo videti, kot bi krajino prekrila snežna odeja, vendar je že podrobnejši pogled razkril, da se je razbohotilo na milijone pajkov. Lepljive mreže so se vlekle skozi travo kot svilene niti, drevesa in grmovje pa so bili ujeti v goste, kokonom podobne zapredke. Številni si niso upali zapustiti svojih vozil, pogumnejši pa so pograbili fotoaparate in ovekovečili nenavaden naravni pojav.

Zdaj bo treba okolico ponovno očistiti in spraviti v prvotno stanje, kar je večji zalogaj, kot je videti na prvi pogled. Drobni pajki se ne odrečejo z lahkoto okupiranemu ozemlju.

Deli s prijatelji