MLEKO

Besni mlekarji: Naše mleko izvažamo, uvažamo pa svinjarijo

Objavljeno 09. februar 2013 20.18 | Posodobljeno 09. februar 2013 20.18 | Piše: S. J.

S prodajnih polic so umaknili mleko, ki je na prodaj tudi pri nas.

V mleku se skriva marsikaj

ZAGREB – Potem ko so na Hrvaškem začeli umik mleka hrvaških proizvajalcev Vindija in Dukat, ki jih je mogoče kupiti tudi v Sloveniji, saj je v nekaterih vrstah mleka povečana koncentracija aflatoksina M1, ki je potencialno rakotvoren, so se oglasili hrvaški mlekarji. Ti so besni, saj so prepričani, da je za nastalo situacijo krivo uvoženo mleko: »Od pristojnega ministra smo zahtevali, da se v šolah in vrtcih uporablja samo domače mleko ter da se več vlaga v pasterizacijo in mlekomate. Vendar naše mleko konča zunaj naših meja, smeti pa končajo na jedilnikih naših ljudi,« je povedal predsednik Neodvisnih hrvaških kmetovalcev Mato Mlinarić.

Odvisni od uvoza

Živinorejec Mirko Katalenić pa je prepričan, da so za nastalo situacijo krivi vsi: »Krivi sta tako mlekarska industrija kot država. Z njenim blagoslovom se je uničilo hrvaško mlekarstvo, zdaj pa smo odvisni od uvoza. Jasno pa je, da se k nam uvozi tisto, kar ni dovolj dobro za druge države.«

Čeprav je odkritje rakotvornih snovi v mleku dvignilo precej prahu, so hrvaški kmetovalci prepričani, da se na področju mlekarstva ne bo spremenilo popolnoma nič, še poroča 24sata.

Deli s prijatelji