SKRIVNOST

Bermudski trikotnik

Objavljeno 07. marec 2015 14.38 | Posodobljeno 07. marec 2015 14.38 | Piše: S. I.
Ključne besede: Bermudski trikotnik

V delu Atlantskega oceana med Miamijem na Floridi, San Juanom v Portoriku in otokom Bermuda je v zgodovini izginilo že na desetine ladij, letal in ljudi.

Petjambornica Carroll A. Deering je 2. decembra 1920 odplula iz Ria de Janeira, kamor je iz Norfolka v Virginii pripeljala tovor premoga. Po postanku na Barbadosu se je odpravila proti domu, vendar ni nikoli priplula v domače pristanišče. Zadnjega januarskega dne leta 1921 so jo opazili nasedlo v Diamantnih plitvinah pri rtu Hatteras na obali Severne Karoline. Zaradi slabega vremena nihče ni mogel priti na nasedlo ladjo do 4. februarja, ko je postalo jasno, da je zapuščena. Kapitanov dnevnik in navigacijska oprema sta izginila, prav tako vsi osebni predmeti mornarjev in dva rešilna čolna. Posadke niso nikoli našli.

Kaj se je zgodilo z ladjo in njeno posadko, ostaja skrivnost. Ameriški raziskovalec paranormalnega Charles Fort je bil prvi, ki je deset let pozneje v knjigi Lo! dogodku pripisal nadnaravne elemente. Ker je plula čez del Atlantika, ki je pozneje dobil ime Bermudski trikotnik, je Carroll A. Deering postala del ameriške folklore, ki trikotniku pripisuje paranormalne posebnosti.

Skrivnost trikotnika

Ne boste ga našli na nobenem (uradnem) zemljevidu, kakor tudi ne boste vedeli, da ste prišli vanj, a po prepričanju nekaterih je Bermudski trikotnik še kako resnična stvar; v njem je v nenavadnih okoliščinah izginila že cela vrsta ladij, letal in ljudi. Odkar se je njegovo ime – in opis trikotnika, ki se razteza med Miamijem na Floridi, San Juanom v Portoriku in otokom Bermuda, pokriva pa okoli 1,3 milijona kvadratnih kilometrov morja – leta 1964 prvič pojavilo v prvi ameriški šundovski reviji Argosy, Bermudski trikotnik ostaja priljubljena tema »raziskav« psevdoznanstvenikov, iskalcev ladijskih in letalskih razbitin ter lovcev na neznane leteče predmete, radi pa ga uporabijo tudi filmarji.

Številni raziskovalci so izginotja pripisovali nadnaravnim silam. Po nekaterih razlagah so ladje in letala izginjali kot posledica ostankov visoke tehnologije iz časov izginule mitske celine Atlantide, po drugih so letala, ladje in ljudi ugrabljali vesoljci, spet po tretjih so za nesreče krivi nenaravni fenomeni pod morskim dnom ali portali v druge dimenzije, po četrtih je šlo za srečanja z ladjami duhov, skratka, paranormalnih razlag ne manjka.

Racionalne razlage

A kdor se malce poglobi v zadevo, hitro ugotovi, da marsikatero izginotje nima nobene zveze z Bermudskim trikotnikom, da so »izginule« dejansko našli ali pa da za resnična izginotja obstaja povsem racionalna razlaga, v kateri ni ničesar nadnaravnega, denimo orkani in drugi divji vremenski pojavi, zastarelost plovil, ki so se potopila zaradi okvar ali dotrajanosti, močni morski tokovi in podobno.

Tudi glede nesrečne petjambornice Carroll A. Deering poleg nadnaravne razlage obstaja več drugih, med katerimi sta po mnenju pomorskih strokovnjakov še najverjetnejši teoriji, ki govorita o uporu posadke, ki ni prenesla napornega kapitana, oziroma o napadu piratov, ki v tistih časih v tem delu Atlantika niso bili nekaj redkega. Pri tem ne moremo mimo neizpodbitnega dejstva, da je ladja nasedla več sto navtičnih milj proč od Bermudskega trikotnika.

V bistvu se je v tako imenovanem Bermudskem trikotniku zgodilo še razmeroma malo nesreč ali incidentov, če pomislimo, da gre za eno najprometnejših ladijskih poti med ZDA, Evropo in Karibi, kjer vsak dan pluje na stotine tovornih, potniških in zasebnih ladij, nad tem delom Atlantika pa s severa na jug in v nasprotno smer vsak dan letijo komercialna in zasebna letala. A skrivnosti ostajajo in burijo našo domišljijo.

Deli s prijatelji