PRIMER MEDIASET

Berlusconiju skoraj štiri leta zapora?

Objavljeno 19. junij 2012 00.25 | Posodobljeno 19. junij 2012 00.27 | Piše: Ma. F., STA

Primer sloni na obtožbah, da je Mediaset umetno napihnil cene filmskih in televizijskih pravic, ki so jih naprej prodali Berlusconijevim podjetjem.

Silvio Berlusconi je v soboto odstopil

MILANO – Tožilstvo v Milanu je danes zahtevalo tri leta in osem mesecev zapora za bivšega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ki je v primeru Mediaset obtožen finančnih poneverb pri prodaji filmskih in televizijskih pravic. Berlusconi je sicer med sojenjem vse obtožbe zanikal.

A tožilec Fabio De Pasquale je danes med zaključnim govorom dejal, da je Berlusconi jasno vodil linijo poveljevanja, ko je prišlo do poneverb in utaje davkov, ter da so pri dejanjih Mediaseta v tujini jasno vidni njegovi prstni odtisi.

Umetno napihnil cene

Berlusconi je svoj medijski imperij Mediaset ustvaril v 70. letih dvajsetega stoletja. Družba vključuje tri vsedržavne televizijske programe. Primer sloni na obtožbah, da je Mediaset umetno napihnil cene filmskih in televizijskih pravic, ki so jih naprej prodali Berlusconijevim podjetjem, nato pa jih je spet odkupil Mediaset. S tem naj bi Mediaset umetno zmanjšal dobiček in plačal manj davka. Kot je dejal De Pasquale, je Mediaset na ta način filmske in televizijske pravice zgolj v letih od 1994 do 1998 umetno napihnil za 292 milijonov evrov.

Berlusconiju v tem primeru grozi od 18 mesecev do šest let zapora, če bo spoznan za krivega. Tožilstvo pa bi bilo zadovoljno s tremi leti in osmimi meseci, je dejal De Pasquale.
 

Deli s prijatelji