KAZEN

Berlusconi že hrani bolnike

Objavljeno 10. maj 2014 21.12 | Posodobljeno 10. maj 2014 21.12 | Piše: U. S.

Nekdanji italijanski premier od včeraj opravlja družbenokoristno delo.

RIM – Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj začel služiti leto dni kazni – družbenokoristnega dela v domu za starejše blizu Milana.

Medijskega tajkuna je sodišče lani zaradi utaje davkov obsodilo na štiri leta zapora, kazen pa so vmes spremenili, in sicer na štiri ure dela na teden v hospicu, kjer bivajo starejši, ki trpijo za alzheimerjevo boleznijo. Italijanski zakon je namreč popustljivejši do obsojencev, starejših od 70 let, tem tako ni treba kazni prestajati v zaporu. Oblastem je moral predati potni list, njegovo potovanje je omejeno zgolj na Italijo, poleg tega pa se mora držati še stroge policijske ure.

Iz katoliškega doma San Pietro so sporočili, da z milijarderjem ne bodo ravnali v rokavicah, do njega se bodo obnašali kot do drugih uslužbencev, poudarili so še, da nikakor ne bodo dovolili, da bo nekdanji politik svoje delo v domu izkoristil in se z njim širokoustil pred svetovnimi mediji. Kljub temu je nekdanjega premierja pred domom pričakalo precej novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev. In drugih: eden, s klovnovskim klobukom, je zakričal: »V zapor! Mi, italijanski delavci, imamo v srcih le ene sanje: Berlusconija v San Vittore!« Mislil je na zapor v Milanu, potem pa ga je odvedla policija.

Najprej, je poudarilo vodstvo doma, bodo 77-letnemu Berlusconiju predstavili način dela in ga spoznali s pacienti, da bi se navadili drug na drugega. »Delali bomo korak za korakom, da se ne bi zgodila kakšna napaka. Potem pa bo lahko počel marsikaj. Lahko bo pomagal pacientom pri obrokih, kar ni lahko, saj jih je treba vsake toliko spomniti, naj jedo,« je dejal vodja hospica Massimo Restelli in še, da ga bo ves čas spremljal zdravstveni delavec, strokovnjak za alzheimerjevo bolezen. 

Deli s prijatelji