NA HLADNO

Berlusconi zaradi Ruby dobil sedem let zapora

Objavljeno 24. junij 2013 19.41 | Posodobljeno 24. junij 2013 20.33 | Piše: STA, M. U.

Nekdanji premier odhaja za zapahe.

Silvio Berlusconi.

MILANO – Sodišče v Milanu je nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija v primeru Ruby obsodilo na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Gre sicer za razsodbo na prvi stopnji, pričakovati pa je, da se bo Berlusconi pritožil.

V sodnem procesu, ki je trajal več kot dve leti, so Berlusconiju sodili zaradi obtožb, da je imel spolni odnos z maroško prostitutko Ruby v času, ko je bila stara 17 let, kar sicer oba zanikata. Ob tem naj bi leta 2010 zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za njeno izpustitev iz zapora.

Gre za že drugi Berlusconijev poraz v sodni dvorani v zadnjih dneh

Prejšnji teden je italijansko ustavno sodišče zavrnilo pritožbo prvaka desnice v primeru Mediaset, v katerem je bil obsojen na štiri leta zapora zaradi utaje davkov. Prizivno sodišče je obsodbo v tem primeru že potrdilo.

Ogorčeni odzivi podpornikov

Tako Berlusconijevi odvetniki kot tudi poslanci njegovega desnosredinskega zavezništva so se na visoko kazen odzvali z ogorčenjem. Njegov odvetnik Nicolo Ghedini je izjavil, da je obsodba »daleč od vsake logike«. Poslanec desnosredinskega zavezništva Gianfranco Rotondi je medtem govoril o »državnem udaru«, s katerim naj bi želeli medijskega mogotca Berlusconija umakniti s politične scene. »Italijanska demokracija je ogrožena. Brez zločina in brez dokazov je bil obsojen eden glavnih akterjev italijanske politike v zadnjih 20 letih,« pa je dejal Berlusconiju naklonjeni senator Lucio Malan.

Deli s prijatelji