ZAHTEVEN POSEG

Berlusconi z novo srčno zaklopko

Objavljeno 16. junij 2016 14.39 | Posodobljeno 16. junij 2016 14.39 | Piše: U. S.

Teden po infarktu so v Milanu operirali nekdanjega premiera.

Silvio Berlusconi bo nekaj dni na intenzivni negi. Foto: AP

RIM – Teden po infarktu, ki bi lahko bil usoden, je nekdanji italijanski premier, 79-letni Silvio Berlusconi, prestal operacijo na odprtem srcu. V štiri ure dolgem posegu, ki so ga opravili v milanski bolnišnici San Raffaele, so mu zamenjali srčno zaklopko. Berlusconi je operacijo dobro prestal, zapletov v operacijski sobi ni bilo, so sporočili iz bolnišnice. »Vse je potekalo v skladu s pričakovanji,« je povedal njegov osebni zdravnik Alberto Zangrillo. »Vse je super, zdaj sem bolj miren,« je dodal Gianni Letta, tesni politični zaveznik milijarderja, vodja gibanja Naprej Italija.

Kmalu po začetku posega so fotoreporterji in snemalci ob oknu Berlusconijeve bolnišnične sobe opazili njegovo 30-letno partnerico, Francesca Pascale je bila videti objokana. Njegov brat Paolo pravi: »Že prej smo bili mirni, zdaj smo pa še bolj. Zelo zahtevna operacija je potekala dobro, kirurgi so opravili svoje delo zelo profesionalno. Prepričan sem, da bo premostil ta izziv in bo kmalu spet z nami, s še več moči in odločnejši kot prej.« Poseg je opravil Ottavio Alfieri, vodja oddelka za kardiologijo.

Dvakrat ločeni medijski mogotec in lastnik nogometnega kluba AC Milan, ki je bil dve desetletji osrednja politična figura v Italiji, naj bi nekaj dni preživel na oddelku za intenzivno nego, v bolnišnici pa kak teden. Milijarderja, ki je večkrat prišel navzkriž z zakonom in je prah dvigal zaradi spolnih zabav, so v bolnišnico sprejeli 7. junija, da bi opravili teste, nekaj dni prej je imel lažji infarkt. Zaklopka je bila precej poškodovana, je dejal Zangrillo in dodal, da bi bilo brez operacije »tveganje smrti v enem letu 10-odstotno«. Zdravnik pričakuje, da si bo povsem opomogel v enem mesecu. Berlusconi je doživel infarkt že pred desetimi leti, takrat so mu v ZDA vstavili srčni spodbujevalnik, ki so ga zamenjali konec lanskega leta. 

Deli s prijatelji