NENAVADNO VOZILO

Belorus izdelal ledeno ladjo (FOTO)

Ladja lahko pelje samo eno osebo, poganja pa jo generator na bregu.
Fotografija:
Odpri galerijo

BELORUSKI umetnik samouk je ustvaril že več umetnin iz ledu in snega, pred kratkim pa kot vrhunec svojega ustvarjanja še ledeno ladjo. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila narejena tako, da je z njo mogoče pluti. Po objavi na instagramu sodeč lahko na plovbo sprejme enega človeka.

Strast Ivana Karpickega iz Minska do ustvarjanja v ledu je v njegovi domovini dobro znana.

Najprej je navdušil sodržavljane z ledeno violino, odtlej se vsako zimo loteva večjih in bolj nenavadnih izzivov. S čolnom iz ledu, ki ga je izdelal letos, pa je res presegel samega sebe. O Ivanovem plovilu ni znanih veliko tehničnih podatkov. Na spletu je objavil zgolj posnetke in fotografije. Po geolokacijskih podatkih je bila ladjica zgrajen nekje ob bregovih Cnjanskega rezervoarja, jezera severno od Minska, blizu nekdanje vasi Cna-Jodkovo.

Umetnika samouka je na posnetkih mogoče videti, kako reže pravokotne bloke ledu in jih nato lepi skupaj z vodo, nato pa z dletom odmakne zamrznjeno jezero ter izkleše dno čolna. Karpicki je iz ledu izdelal tudi vrtljivo ledeno krmilo, ki dejansko nadzoruje smer plovbe, ter snemljivi kolesi z vesli, ki ju je mogoče namestiti na zadnji del čolna. Poganja ju vir energije na obali, saj bi generator na krovu verjetno stopil led in povzročil – brodolom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije