ZAMENJAVA

Belki dobili malo mulatko

Objavljeno 15. oktober 2014 22.55 | Posodobljeno 15. oktober 2014 22.56 | Piše: U. S.
Ključne besede: belka mulatka

Jennifer in Amanda sta otroka dobili s pomočjo semenske banke.

Jennifer ima hčer zelo rada, a se boji za njeno prihodnost v popolnoma beli skupnosti. Foto: Shutterstock

CHICAGO – Belka iz Ohia toži semensko banko iz Illinoisa, češ da so ji pomotoma dali ampule afroameriškega donatorja, zaradi česar s partnerico v povsem beli skupnosti težko vzgajata zdaj dveletno hčerko.

Jennifer Cramblett iz Uniontowna v Ohiu v tožbi piše, da ji semenska banka Midwest Sperm Bank septembra 2011 ni poslala ampule s spermo belega donatorja, kot sta zahtevali s partnerico. Jennifer in Amanda Zinkon sta izbrali donatorja št. 380, belca, kot sta sami. Njun zdravnik iz Ohia pa je prejel ampule donatorja št. 330, ki je Afroameričan, piše v tožbi. Cramblettova, stara je 36 let, je napako odkrila aprila 2012, ko je bila noseča in je pri semenski banki naročila dodatne ampule s spermo istega donatorja, da bi s partnerico nekoč imeli še enega otroka. Mesec pozneje so ji poslali opravičilo in ji povrnili stroške za nakup šestih ampul s spermo, ki je ni hotela.

Zdaj pa se je odločila vložiti tožbo, ker njen otrok nima iste barve polti, sklicuje se na čustvene in ekonomske izgube, ki jih je občutila. »21. avgusta 2012 je Jennifer rodila Payton, čudovito deklico mešane rase. Jennifer in Payton sta se takoj povezali in z Amando jo imata radi. A Jennifer vsak dan občuti strah in negotovost glede hčerine prihodnosti,« piše v tožbi, ki je v semenski banki niso komentirali.

Vzgoja otroka mešane rase je v majhni skupnosti, kjer živijo samo belci in kjer so do drugih ras dokaj nestrpni, precej stresna, piše v tožbi. Cramblettova je odraščala z ljudmi, ki imajo stereotipno prepričanje o nebelih, Afroameričanov ni poznala, dokler ni začela študirati na univerzi v Akronu. Jennifer se boji, da bi lahko njena »bela in nezavedno brezčutna družina«, ki nikoli ni bila sposobna sprejeti njene homoseksualnosti, negativno vplivala na njeno hčer, piše v tožbi: »Jennifer noče, da bi se Payton počutila ožigosano. Njen stres je še hujši ob misli, da bo Payton obiskovala šolo, kjer so sami beli otroci.« Terapevti so Cramblettovi svetovali, da bo za njeno in hčerino duševno zdravje najbolje, če se preselijo v skupnost, kjer živijo pripadniki različnih ras in kjer imajo tudi dobre šole, piše v tožbi in še, da se je pomota zgodila zato, ker imajo v semenski banki vse napisano na roko, namesto da bi bila dokumentacija v elektronski obliki. 

Deli s prijatelji