SLADKI REKORD

Beljakov rekord v čast smetani

Objavljeno 04. junij 2016 22.38 | Posodobljeno 04. junij 2016 22.41 | Piše: U. S.

V Švici bodo ta konec tedna naredili najdaljši meringue na svetu. Festival, posvečen polnomastni smetani, specialiteti iz Gruyeresa.

Jajčni konjak.

ZÜRICH  – Ta konec tedna v švicarskem mestu Gruyères poskušajo postaviti svetovni rekord – v čast svoji znameniti polnomastni smetani bodo spekli največjo beljakovo peno (meringue) na svetu. Prvi tamkajšnji festival smetane se začne danes, svetovni rekord pa bodo poskušali postaviti jutri. Specialiteto območja, gruyèrsko smetano, navadno postrežejo z beljakovo peno, ki jo pogosto in radi pripravljajo. »Organizatorji so razmišljali o posebnem dogodku ali festivalu, in le kaj bolj paše skupaj kot smetana in meringue?« pravi lokalni izdelovalec čokoladnih dobrot Richard Uldry. Ali drugače: kombinacija smetane in beljakove pene je sanjsko partnerstvo, pravijo domačini. Včasih dodajo še sveže jagodičevje, da dobijo nebeško trojico: prepletajo se hrustljavost, kremnost in sadnost.

No, nič nenavadnega ni, da tega rekorda ne poskušajo postaviti pogosto: zdaj še vedno velja tisti iz leta 1986, ko so beljakovo peno pekli v švicarski vasi Meiringen v bernskem kantonu, kjer naj bi jo davnega leta 1600 tudi izumili. Dolga je bila 2,4 metra in poldrugi meter široka, v višino je merila 70 centimetrov. V Gruyèresu nameravajo zdaj rekord preseči za večkrat: beljakova pena, ki jo bodo pekli v nedeljo, naj bi bila dolga kar sto metrov in bo klasičnega švicarskega videza, torej valovita, skupaj pa jo bo sestavljalo devet tamkajšnjih slaščičarjev, izdelovalcev meringuea. Slaščičarski mojstri predvidevajo, da bodo za beljakovo velikanko porabili okoli 1000 beljakov in 100 kilogramov sladkorja. Ko bo spečena – slaščica se pravzaprav ne peče, pač pa suši, če smo kuharsko natančni –, bodo slaščico obiskovalcem festivala postregli z velikimi kupi smetane. Kakih 50 litrov je bodo imeli. Glavni cilj dogodka v tem srednjeveškem kraju je namreč slavospev bogati kuharski umetnosti v mestu in okolici, so sporočili organizatorji in dodali: »In seveda poskrbeti za še boljšo prepoznavnost smetane zunaj meja kantona in tudi države.«

Obiskovalci bodo morali kupiti vstopnico za obisk festivala, ki vključuje deset pokušin smetane v vseh oblikah, postrežene z različnimi sladkimi in tudi slanimi jedmi, kot so trufli in torte, juhe in makaroni s sirom, če omenimo le nekatere. Na festivalu bodo predstavili tudi izdelovanje smetane, za (narodno-zabavno) glasbo bo poskrbljeno, na ogled bodo postavljene žlice za smetano, obiskovalci pa bodo lahko uživali tudi v kravji procesiji. 

Deli s prijatelji