REKORDNO

Beli diamant za 30 milijonov $

Objavljeno 09. oktober 2013 20.30 | Posodobljeno 09. oktober 2013 20.30 | Piše: U. S.

Za ovalni diamant so iztržili rekordnih 30,6 milijona dolarjev.

Novembra naj bi rekorder postal rožnati diamant Pink Star. Foto: Reuters

HONGKONG – Brezhibni beli diamant velikosti manjšega jajca so na dražbi v Hongkongu prodali za neverjetnih 30,6 milijona dolarjev in postavili svetovni rekord. Dosedanji rekord za ceno, plačano za tak kamen, je iz maja, ko je avkcijska hiša Christie's v Ženevi dražila dragulj v obliki hruške in ga prodala za 26,7 milijona dolarjev.

Diamant je romal v Azijo

Beli ovalni 118-karatni diamant je kupil neimenovan azijski zbiratelj, je sporočila avkcijska hiša Sotheby's, ki je dragi kamen še pred dražbo ocenila na med 28 in 35 milijoni dolarjev. David Bennett, predsednik oddelka za dragulje pri znani dražbeni hiši, je dejal, da je lahko nakup diamanta dobra investicija, posamezniki pa drage kamne kupijo tudi preprosto iz ljubezni do lepega in redkega kamna. »Azija je v zadnjih 20 letih hitro postala naš najbolj pomemben trg, od tam je kar tretjina kupcev.« V Hongkongu organizirajo tovrstno dražbo dvakrat na leto in vsakokrat pritegnejo bogate zbiratelje, ne le Kitajce, ampak tudi prebivalce drugih azijskih narodov.

Za beli diamant iz Afrike – izkopali in obrusili so ga pred dvema letoma – sta se borila dva človeka, po šestih minutah je eden odnehal. Kamen, ki je tehtal 299 karatov, ko so ga našli leta 2011, je največji in hkrati najpomembnejši diamant, ki ga je ocenil ameriški gemološki inštitut. Kje v Afriki so ga našli, avkcijska hiša ni hotela sporočiti, saj hoče kupec ostati anonimen.

Na isti dražbi so prodajali še redek modri diamant, ki naj bi ga prodali za vsaj 19 milijonov ocenjenih dolarjev, a te cene niso dosegli. Skupaj so dražili 330 redkih dragih kamnov in zanje iztržili skupaj 95 milijonov dolarjev, 15 milijonov manj, kot so pričakovali.

Bo znova padel rekord?

Svetovni rekord za ceno, kdaj plačano za drage kamne, je iz leta 2010, ko je londonski draguljar Laurence Graff za rožnati diamant, težak 24,8 karata, plačal kar 46 milijonov dolarjev! A bi že novembra lahko dobili novega rekorderja: hiša Sotheby's bo dražila rožnati 59,60-karatni diamant v Ženevi, zanj naj bi iztržili več kot 60 milijonov dolarjev!

Deli s prijatelji