BEGUNSKA KRIZA

Begunski selfi za spomin

Objavljeno 28. september 2015 09.26 | Posodobljeno 28. september 2015 09.26 | Piše: M. I.

Kljub vojnim razmeram, ki vladajo v Siriji, tamkajšnja mladina očitno ni imuna za tehnološke radosti modernega sveta.

Nekateri begunci, katerih gumenjaki po nevarni poti iz Sirije čez Sredozemsko morje končajo na grških otokih, ne ustrezajo podobam trpečih mater, jokajočih otrok in naplavljenih trupel otrok, kot smo jih te dni vajeni s fotografij iz Madžarske, Srbije ali Turčije. Mladeniči, ki se odpravijo na dolgo pot, prispejo na drugo stran tudi povsem osveženi, modno oblečeni, s sončnimi očali, po videzu nič drugačni od običajnih turistov, ki se nastavljajo soncu na bližnjih plažah.

Dve taki fotografiji sta predstavila fotografa agencije Reuters, ko mladi, očitno dobro razpoloženi begunci, na plaži grškega otoka Lezbos, kjer so zaključili pot čez Sredozemlje, naredijo nekaj selfijev za spomin s pametnim telefonom in ob pomoči palice za selfije, pri tem pa dajejo vtis, kot da so skupina prijateljev, ki je prispela na počitnice in se odpravlja prvi noči popivanja po bližnjih barih naproti.

Nihče niti ne sluti, od kod so prišli, niti nevarnosti poti, ki so jo premagali. Fotografija dobro razpoložene družbe, ki se ovekoveči s pametnim telefonom in selfi palico, je dokaj univerzalna podoba modernega vsakdana mladih po vsem svetu. Pa naj še kdo reče, da tehnologija ne zbližuje. 

Deli s prijatelji