VSE VEČ JIH JE

Begunci kar derejo na Madžarsko, bo meje zaprla tudi Avstrija?

Objavljeno 14. september 2015 12.04 | Posodobljeno 14. september 2015 12.04 | Piše: STA, Mo. S.

Tega navala beguncev Avstrija sama ne more obvladati, je po poročanju nemške tiskovne agencije zatrdil Kurz.

DUNAJ, BUDIMPEŠTA – Avstrija bi se morala po mnenju zunanjega ministra Sebastiana Kurza (ÖVP) ravnati po Nemčiji in uvesti nadzor na svojih mejah, da bi se pri trenutnem navalu beguncev izognila »uničujočim učinkom«. Kancler Werner Faymann (SPÖ) je pred tem zavrnil možnost uvedbe nadzora, kar je potrdilo razhajanja okrog tega vprašanja med koalicijskima partnericama.

Če država ne bo uvedla nadzora nad mejami, »v nekaj dneh naši državi grozi popolna preobremenitev«, je v nedeljo zvečer za avstrijsko televizijo ORF dejal Kurz. Zaradi nadzora na meji, ki ga je Nemčija uvedla v nedeljo, bo v Avstriji po njegovih besedah v zelo kratkem času ostalo več deset tisoč beguncev, ki so doslej zgolj potovali prek države. Samo v nedeljo je po podatkih policije v mejno mesto Nicklesdorf iz Madžarske prišlo 15.000 ljudi, še 5000 so jih pričakovali ponoči. Tega navala beguncev Avstrija sama ne more obvladati, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil Kurz. V tej krizi po besedah avstrijskega zunanjega ministra ni prostora za naivnost.

Derejo na madžarsko

Medtem pa je na Madžarsko v nedeljo prispelo rekordnih 5809 beguncev, je danes sporočila tamkajšnja policija. Število prihodov beguncev je v nedeljo podrlo rekord iz sobote, ko jih je v državo vstopilo 4330. Vsega skupaj je letos po oceni madžarskih oblasti v državo prišlo že 175.000 beguncev.

Vzrok za množičen prihod v zadnjih dneh naj bi bila nova strožja zakonodajaimage o prehodu meje, ki s 15. septembrom vstopa v veljavo na Madžarskem in med drugim kot kazen za nezakonito prečkanje meje predvideva zapor. Poleg tega Madžarska na 175-kilometrski meji s Srbijo gradi štiri metre visoko ograjo. Kot poroča madžarski spletni portal Index.hu, naj bi Srbija danes, še pred uvedbo zakonodaje, poskusila prek meje na Madžarsko spraviti od 25.000 do 30.000 beguncev.

Deli s prijatelji