ULIČNI UMETNIK

Banksyja 
prodal za drobiž

Objavljeno 22. april 2015 00.22 | Posodobljeno 22. april 2015 00.22 | Piše: S. I.

Palestinec iz Gaze je prodal vrata svoje porušene hiše, ne da bi vedel, da jih je poslikal sloviti britanski ulični umetnik Banksy.

Razdejana hiša, v kateri so nekoč stala poslikana vrata. Foto: Reuters

Palestinski možakar iz Han Junisa na severu Gaze se tolče po glavi, potem ko je prodal (še stoječa) poslikana vrata svoje hiše, porušene med izraelskim obstreljevanjem Gaze, saj ni vedel, da je sliko ustvaril britanski ulični umetnik Banksy, ki je nedavno obiskal to sredozemsko planoto in na razdejanih stavbah ustvaril vrsto slikarij. Rabea Darduna je namreč za vrata, na katerih je s pršilom upodobljena zamišljena boginja, dobil 700 šeklov (okoli 164 evrov), medtem ko se Banksyjeva dela pogosto prodajajo za več sto tisoč evrov.

Vrata hoče nazaj

»Niti sanjalo se mi ni, kdo je Banksy in da bi bila lahko toliko vredna,« se je potožil Darduna, oče šestih otrok. »Če bi to vedel, jih ne bi prodal tako poceni.« Skrivnostni Banksy, ki prihaja iz Bristola na zahodu Anglije, ni nikoli razkril svoje identitete, kar njegovim ironičnim uličnim umetninam daje še večjo vrednost. Leta 2013 so slikarijo, ki jo je narisal na steni trgovine v Londonu, na zasebni dražbi prodali za slab milijon evrov.

Rabea Darduna se počuti ogoljufanega in od kupca zahteva vračilo poslikanih vrat, da bi jih lahko bolje prodal, saj potrebuje denar za plačevanje najemnine za stanovanje, v katerem živi z družino, odkar je bila njegova hiša porušena med izraelskim obstreljevanjem.

Toda sedanji lastnik vrat, lokalni grafitar in novinar Belal Haled, nikakor ne namerava vrniti kupljene umetnine. »Vrata sem kupil, da bi ohranil sliko, preden bi jo kdo odnesel, počečkal ali uničil,« je povedal novinarjem Reutersa in dodal, da že več let spremlja Banksyjevo ustvarjanje. »Odkar sem se začel ukvarjati z grafiti, sem sanjaril, da bi imel kaj njegovega.«

Haled trdi, da je Dardunu povedal, da gre za delo slavnega umetnika, a da se temu to ni zdelo nič posebnega. Umetnine ne namerava prodati, jo je pa pripravljen razstaviti v kateri ugledni tuji galeriji, kjer bi pričala o trpljenju prebivalcev Gaze in o agoniji vojne. 

Deli s prijatelji