LEKCIJA

Bajna odškodnina, ker so 
ji po krivem pripisali dolg

Objavljeno 25. maj 2015 09.33 | Posodobljeno 23. maj 2015 19.36 | Piše: E. B.

Maria Guadalupe Mejila naj bi bila dolžna 1130 dolarjev, a kartice ni uporabljala.

KANSAS CITY – Čeprav jim je zatrjevala, da sploh ne uporablja njihove kreditne kartice, so vztrajno terjali dolg in vztrajali, da jim mora poravnati za 1130 dolarjev stroškov. Maria Guadalupe Mejia iz ameriške zvezne državi Missouri je podjetje nazadnje popeljala na sodišče in si priborila bajno odškodnino: 83 milijonov dolarjev!

Izterjevalec Portfolio Recovery Associates LLC bo moral plačati še četrt milijona zaradi kršenja številnih pravilnikov zakona o poslovanju s strankami, na kazen, ki je po njihovem absurdna, pa se bodo, kot so napovedali, pritožili, čeprav je jasno, da so Mario iz Kansas Cityja s svojimi agresivnimi pravnimi pristopi, po katerih so tudi znani, spravili v obup, ji grozili, da ji bodo zarubili hišo in vse premoženje ter da bo z otroki in možem ostala na cesti brez prebite pare – ona jih je po drugi strani vseskozi naprošala, naj vendarle preverijo resnično identiteto lastnika kartice, ki je sama v življenju še v roki ni držala, kaj šele uporabljala. Izterjevalci brez vsakršnega posluha bi verjetno postopek izvršbe izpeljali do konca, če se jim ne bi na smrt prestrašena Maria 2013. nazadnje le postavila po robu in še sama najela odvetnike: ti so preiskavo vzeli v svoje roke in celo izsledili pravega dolžnika – moškega iz iste države, ki sliši na ime Maria Guadalupe Mejia!

Šele pred dnevi je 51-letnica tako spoznala, da bo lahko odslej mirno spala, saj so s sodbo končno oprali ime njene družine. Spala bo še mirneje kakor prej, pravzaprav, kajti sodišče ji je podelilo neverjetnih 83 milijonov odškodnine in jo tako še odrešilo drugih finančnih stisk, a se zdi obsojenim kartičarjem znesek nesramno visok. Ta naj bo v poduk vsem drugim podjetjem, je nazadnje sklenil sodnik, mnogi namreč z neutemeljenimi in nepreverjenimi izterjavami spravljajo stranke v obup in jih kdaj celo potisnejo čez rob.

Deli s prijatelji