ŠTRUCA

Bagete za Severne Korejce

Objavljeno 06. april 2015 18.52 | Posodobljeno 06. april 2015 18.54 | Piše: S. I.

Francoske štruce so v Pjongjangu postale prava uspešnica.

Francoske štruce so priljubljene med severnokorejsko elito. Foto Shutterstock

V Franciji šolani severnokorejski chefi so med privilegiranimi Pjongjanžani poskrbeli za pravo navdušenje: njihove francoske štruce gredo za med, poroča angleška izdaja prosevernokorejskega časnika Čoson Sinbo, ki ga izdajajo na Japonskem živeči Korejci. Pri tem so pozabili omeniti, da se večina prebivalstva, ki ne živi v velemestu, komajda prebija iz meseca v mesec.

Družba Kumkop General Foodstuff Factory for Sportspersons, kar bi lahko prevedli v tovarno hrane za športne ljudi, je lani v Francijo poslala svoje pekovske mojstre, da bi se naučili skrivnosti francoskih pekov, podjetje pa bi postalo vrhunski proizvajalec hrane, so zapisali v Čoson Sinbu. Kakor so še navedli, se je njihova polnozrnata francoska štruca izkazala za pravo uspešnico.

Tovarno je januarja letos obiskal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je ob tem dejal, da se mora Kumkop truditi za dinamični razvoj prehranskih izdelkov, med katerimi so tudi žvečilni gumiji, ki da jih športniki še kako potrebujejo in ki še kako ustrezajo postavi Severnih Korejcev, je poročala KCNA, uradna tiskovna agencija te samoizolirane komunistične države.

V Pjongjangu živi večina severnokorejskega premožnega in izobraženega prebivalstva, politična elita, skoraj vsi birokrati in rastoči srednji razred, medtem ko ljudje na podeželju pogosto ne vedo, kaj bodo naslednji dan lahko dali v usta. Po podatkih Združenih narodov je podhranjena kar četrtina vseh otrok v Severni Koreji. 

Deli s prijatelji