UGLEDNA ČEMBALISTKA

Bachove skladbe v resnici napisala njegova – žena?!

Objavljeno 31. oktober 2014 14.22 | Posodobljeno 31. oktober 2014 14.30 | Piše: E. B.
Ključne besede: Anna Magdalena Bach

Anna Magdalena Bach naj bi bila resnična avtorica nekaterih suit.

Anna Magdalena je bila uspešna čembalistka in pevka. Foto: facebook

Več kot 260 let po smrti je njegova glasba nadvse živa, ljubljena, poslušana. Toda nova raziskava kaže, da je najbolj oboževana dela znamenitega Johanna Sebastiana Bacha ustvarila njegova – žena!

Za vsakim uspešnim moškim stoji ženska, torej tu še kako drži, še več, kaže, da je Anna Magdalena, druga žena nemškega skladatelja, svoje mojstrovine širokogrudno prepustila možu: tako je prepričan glasbeni strokovnjak Martin Jarvis z avstralske univerze Charles Darwin, ki je po letih zbiranja dokazov, predvsem različnih rokopisov, sklenil, da je zgodovinska resnica morda povsem drugačna. Njegov dokumentarec z naslovom Napisala ga. Bach bo predstavil prihodnji teden v Londonu, vsebina se bo osredotočila predvsem na slog, ki da ni bil značilen za Bacha, kar bo potrdilo tudi pričevanje še enega ameriškega znanstvenika in avstralske forenzičarke. Znano je sicer, da je Anna Magdalena, ugledna čembalistka in pevka, za moža prepisovala note, toda vse več je znanstvenih dokazov, da so nekatera dela plod njenega, in ne moževega glasbenega navdiha, kar naj bi dokazovali tudi številni popravki z njeno pisavo.

Anna Magdalena se je z Bachom poročila 1721., ko jih je štela 20, on pa 36, v zakonu se jima je rodilo kar 13 otrok. Mnoge note in drugi zapisi so po njeni smrti izginili, kar si mnogi razlagajo kot načrtno uničenje dokazov. Po mnenju Jarvisa naj bi ugledna glasbenica ustvarila ne le šest suit za violončelo in Goldbergove variacije, kot naj bi dokazoval njegov dokumentarec, temveč še nekaj pomembnih del ali pa je vsaj soustvarjala ob možu. Opozarja še na stereotip, ki je v glasbeni umetnosti mnogo preveč zakoreninjen: vse mojstrovine so kot po pravilu delo enega samega človeka in ta je lahko samo moški.

Deli s prijatelji