VOLITVE

Babiš, obtoženi milijarder, ki se mu obeta premierski stolček

Objavljeno 21. oktober 2017 18.48 | Posodobljeno 21. oktober 2017 18.49 | Piše: STA, A. K.

Primerjajo ga s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in z bivšim premierjem Italije Silviem Berlusconijem.

PRAGA – Po pričakovani zmagi stranke ANO na parlamentarnih volitvah se Andreju Babišu, drugemu najbogatejšemu Čehu, ki ga zaradi njegovega bogastva, očitkov o korupciji in konfliktu interesov ter tudi populistične politike primerjajo s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in z bivšim premierjem Italije Silviem Berlusconijem, obeta položaj premierja.

Leta 1954 v Bratislavi rojeni Babiš se je po študiju ekonomije zaposlil v veliki mednarodni trgovinski družbi Petrimex, ki je bila pod nadzorom tedanjih komunističnih oblasti. Delal je v Maroku in iz tega obdobja izvirajo očitki, s katerimi se, tudi na slovaških sodiščih, spopada še danes. Bil naj bi namreč ne le pomemben agent nekdanje češkoslovaške tajne službe StB, ampak tudi agent sovjetske KGB. Leta 1993 je stopil na čelo podjetja Agrofert, tedaj podružnice Petrimexa, in v naslednjih letih postal njegov stoodstotni lastnik. Danes je to četrta največja družba na Češkem, konglomerat z več kot 200 podjetji in več kot 30.000 zaposlenimi, ki je po ocenah Bloomberga vreden dobre štiri milijarde dolarjev.

Začel s protestnim gibanjem

Po uspehu v gospodarstvu se je Babiš v politiko podal leta 2011. Njegova stranka ANO, kratica za Akcijo nezadovoljnih državljanov, je nastala kot protestno gibanje, danes pa jo označujejo predvsem kot sredinsko in populistično. »Zakaj hočem v politiko? Iz prisile. Preprosto ne morem več mirno gledati, kdo in kako upravlja državo,« je odločitev za odhod v politiko utemeljil Babiš.

Triinšestdesetletnemu oligarhu sicer že dlje časa očitajo korupcijo in konflikt interesov, saj je bil finančni minister, medtem ko so se njegova podjetja prijavljala na javne razpise in se potegovala za evropska sredstva. Opozicija je leta 2015 neuspešno vložila nezaupnico proti vladi, potem ko je ta razširila davčne olajšave za biogoriva, pri katerih imajo največji delež z Agrofertom povezana podjetja.

Kljub volilni zmagi ANO sicer ni gotovo, ali bo Babišu po volitvah dejansko uspelo sestaviti vlado in prevzeti položaj premierja. Več strank je namreč nakazalo, da nasprotujejo vstopu v vlado, ki bi jo vodil obtoženi korupcije. Češki predsednik Miloš Zeman po drugi strani nima nobenih zadržkov, da mu podeli mandat za sestavo vlade. Dvojica naj bi bila sicer že vsaj od leta 2001, ko je bil Zeman premier, tesno povezana.

Deli s prijatelji