BORBA ZA PREŽIVETJE

Babica devet dni tavala v divjini

Objavljeno 26. april 2016 19.45 | Posodobljeno 26. april 2016 19.45 | Piše: E. B.

Na poti k vnukom ji je zmanjkalo bencina, nato je nesrečno zašla v gozd.

Po devetih dneh so našli 72-letno babico in njenega psa, živa in zdrava. Foto: AP

Bila je na poti k vnukom v Phoenix, ko ji je zmanjkalo bencina. Da je bila nesreča še večja, je obtičala sredi neprometne ceste, na kateri njen mobilni telefon ni našel signala. Zato je s svojim psom zapustila avtomobil in se podala proti gozdu, da bi našla morda višjo lego in tako poklicala domače, a se je odločitev skorajda izkazala za pogubno.

Ann Rodgers iz Tuscona je namreč zašla pregloboko v divjino in predaleč od ceste, poti nazaj ni več našla. Gospa, stara kar 72 let, je tako kar devet dni tavala po indijanskem rezervatu v Arizoni ter trpela lakoto in mraz. Pomagala si je z uživanjem rastlin in jagodičevja, pila je vodo iz, k sreči čistega, potoka. Kljubovala je nevihtam, dežju, vetru in nizkim temperaturam, v podporo ji je bil le ljubi kuža, ki jo je zvesto spremljal in pri tem prav tako trpel neznosne razmere. Par se je držal kanjona, se je pozneje izkazalo, Ann pa je reševalcem, v upanju, da jo bodo iskali, puščala kratka sporočila iz palic in kamenja. Dohiteli so jo v kanjonu, kjer so iz helikopterja najprej opazili zapuščeno bivališče, nekaj kilometrov proč pa so deveti dan po izginotju uzrli izčrpano ženico in psa ob ognju.

Oba presenetljivo dobrega zdravja, so šokirani ocenili reševalci, nekoliko podhlajena in seveda sestradana, a brez poškodb in vidnih dolgotrajnih posledic strahotne izkušnje. Arizona velja za eno najbolj razgibanih zveznih držav, saj lahko pohodnike ujame tako v puščavi kot v globokem gozdu, nevihte so pogoste, vetrovi pa neusmiljeni. Toda vsemu temu je ženica uspešno kljubovala in sebe ter psa zaščitila po najboljših močeh, so presenečeno ugotovili reševalci, ki so se bali, da toliko dni v divjini in neznanem ostarela gospa že ne bo preživela.

Mimogrede, babica je že v toplem objemu vnukov, v družbi svojcev pa bo proslavila tudi 72. rojstni dan, ki bi ga sicer morala praznovati že 4. aprila, če ne bi nesrečno odtavala v neznano. E. B. Po devetih dneh so našli 72-letno babico in njenega psa, živa in zdrava. 

Deli s prijatelji