GRAFIČNI OBLIKOVALEC

Avtorju plakata Hope grozi zapor

Objavljeno 19. marec 2012 16.39 | Posodobljeno 19. marec 2012 08.25 | Piše: A. K.

Shepard Fairey, ki je pred volitvami pomagal Baracku Obami do prepoznavnosti, je zavajal sodišče.

Shepard Fairey

NEW YORK – Ameriški grafični oblikovalec in ilustrator Shepard Fairey, ki prihaja z tamkajšnje grafitarske in rolkarske scene, je zaslovel med predvolilno kampanjo predsedniških volitev v ZDA leta 2008. Takrat je namreč ustvaril plakat, ki je veliko prispeval k prepoznavnosti tedanjega predsedniškega kandidata Baracka Obame.

Čaka ga kazenski proces

Po mnenju kritikov velja za najučinkovitejšo politično ilustracijo, kar jih je bilo izdelanih po znamenitem plakatu Striček Sam te hoče (Uncle Sam Wants You). Umetniku se je po zmagi na volitvah osebno zahvalil tudi novoizvoljeni predsednik, »ker je svojo nadarjenost uporabil v podporo njegovi kampanji«.

Potem pa so se za Faireyja začele težave. Najprej civilna tožba, ki jo je proti njemu vložila agencija Associated Press (AP), saj naj bi 42-letni umetnik kot predlogo za grafiko uporabil portretno fotografijo Obame, ki jo je posnel njihov fotograf Mannie Garcia. Fairey se je sprva branil, da pri ustvarjanju grafike ni šlo za zlorabo avtorskih pravic, ampak za uporabo fotografij v okviru pravne definicije »pravične rabe«. Trdil je, da je za predlogo uporabil neko drugo fotografijo istega avtorja iz leta 2006, na kateri sta upodobljena Obama in George Clooney.

S tem se je nameraval zaščititi pred AP – pa tudi milijonske zaslužke, ki jih je ustvaril s plakatom Hope –, a pozneje je priznal, da je namenoma zabrisal sledi nastanka grafike in ustvaril lažne dokumente. Civilna pravda AP proti Faireyju se je končala s poravnavo, zdaj pa ga čaka še kazenski proces zaradi omalovaževanja in zavajanja sodišča.

Grozi mu do šest mesecev zapora

Obtožnici, ki so jo proti umetniku konec minulega meseca vložili na okrajnem sodišču na Manhattnu, so priložene tudi sporni fotografiji in grafika Hope. Sojenje bo 16. julija. Fairey se bo zagovarjal kot kriv, v primeru obsodbe za prekršek mu grozi do šest mesecev zaporne kazni.

Deli s prijatelji