IZGUBA PODPORE

Avstrijski kancler je odstopil

Objavljeno 09. maj 2016 15.59 | Posodobljeno 09. maj 2016 15.59 | Piše: STA, K. K.

Šestinpetdesetletni kancler, ki je bil na položaju od decembra 2008, se je za odstop odločil po porazu svoje stranke na predsedniških volitvah pred dvema tednoma.

Leta 2014 v Opatiji: Miro Cerar (drugi z desne) se je udeležil trilateralnega srečanja o sodelovanju med Slovenijo, Hrvaško ter Avstrijo, kjer se je pogovarjal s predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem (L) in z zveznim kanclerjem Avstrije Wernerjem Faymannom. Kasneje se jim je pridružil tudi domači župan Ivo Dujmić.

DUNAJ – Avstrijski kancler Werner Faymann in predsednik socialdemokratske stranke (SPÖ) je danes odstopil z vseh funkcij, je sporočila njegova tiskovna predstavnica Anja Richter. Šestinpetdesetletni kancler, ki je bil na položaju od decembra 2008, se je za odstop odločil po porazu svoje stranke na predsedniških volitvah pred dvema tednoma.

Faymann po lastnih besedah z vseh položajev odhaja zaradi izgube močne podpore znotraj stranke. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi se vse od poraza kandidata SPÖ na predsedniških volitvah v stranki soočal s pozivi k odstopu.

V prvem krogu predsedniških volitev 24. aprila je s presenetljivo prednostjo slavil kandidat desničarskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer. Pobral je 36,4 odstotka glasov volivcev, v drugem krogu 22. maja pa se bo pomeril z nekdanjim predsednikom Zelenih Alexandrom Van der Bellnom, ki je aprila zbral 20,4 odstotka glasov volivcev.

Kandidat SPÖ Rudolf Hundstorfer je zbral le dobrih 11 odstotkov podpore, enako kot kandidat koalicijske ljudske stranke (ÖVP) Andreas Khol.

To pomeni, da bo Avstrija prvič po drugi svetovni vojni dobila predsednika, ki ne bo izšel ne iz SPÖ ne iz ÖVP, obeh tradicionalno vladajočih strank. To je povzročilo pravi pretres v obeh strankah, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Obema strankama podpora med volivci upada že leta. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 sta skupaj komajda zbrali dovolj glasov za oblikovanje rdeče-črne vlade. V anketah pa zdaj že nekaj mesecev vodijo svobodnjaki z več kot 30 odstotki podpore, medtem ko SPÖ in ÖVP skupaj podpira manj kot 50 odstotkov volivcev.

Za popoldne je predvideno srečanje vodstva socialdemokratov, na katerem naj bi govorili o kadrovskem in vsebinskem preoblikovanju stranke.

Deli s prijatelji