BEGUNSKA KRIZA

Avstrijci zaradi beguncev zaprli avtocesto, tihotapci ob 50 milijonov evrov

Objavljeno 11. september 2015 13.47 | Posodobljeno 11. september 2015 13.20 | Piše: M. I.

Begunci na cesti so ogrožali sebe in uporabnike avtoceste, pravijo Avstrijci.

DUNAJ – Avstrija je zaradi varnostni zaprla avtocesto A4 blizu madžarske meje, potem ko se je več beguncev kar po avtocesti peš odpravilo na dolgo pot do Dunaja, je povedal tiskovni predstavnik avstrijske zvezne dežele Gradiščanske. Dodal je, da so begunci na cesti ogrožali sebe in uporabnike avtoceste.

Beguncev, ki prestopajo mejo med Madžarsko in Avstrijo, vsak dan več

Madžarsko-avstrijsko mejo je doslej prestopilo 8000 beguncev, poleg tega jih je samo v četrtek do polnoči mejo prečkalo še 3600. Priče poročajo o več sto ljudeh, ki so prečkali mejo in se sprehajali po sredini avtoceste. Več kot 1500 jih je prespalo zunaj. Regionalne oblasti so poslale 30 avtobusov, da bi ljudi prepeljali do krajev, kjer bi potem nadaljevali svojo pot. Madžarska begunce z avtobusi transportira do avstrijske meje, kjer potem pot večina nadaljuje z vlaki, ki jih ne plačajo.

»Kljub temu se nam izplača. Tihotapce z ljudmi bomo spravili ob 50 milijonov evrov zaslužka,« je direktor avstrijskih železnic Christian Kern povedal za Reuters. Železnico so morali zaradi prenatrpanosti vlakov v četrtek zapreti. Vse železniške povezave iz Madžarske naj bi ostale zaprte vsaj še čez vikend. 

Protibegunski zid tudi v Makedoniji?

Po madžarskem zidu, ki sicer ni preprečil prihoda beguncev na ozemlje države, o podobnem ukrepu razmišlja tudi Makedonija. 

Makedonske oblasti bi zgradile zid na južni meji z Grčijo. »Zid na jugu države bi omejil pritok novih migrantov v državo. Potrebujemo nekakšno fizično zaščito pred novimi vali beguncev, ki prihajajo, čeprav to ni dolgoročna rešitev,« je v izjavi za madžarski tednik Figyelo je povedal makedonski zunanji minister Nikola Popovski. Neki drugi makedonski uradnik je za medije izjavil, da bo končna rešitev najbrž kombinacija zidu in pošiljanja dodatnih vojaških okrepitev na mejo. Tudi predsednik srbske nacionalne stranke Nenad Popovič je predlagal podoben zid na meji z Makedonijo. 

Deli s prijatelji