OSTER ODZIV

Avstrijci ne bodo dobili morja, vsaj ne grškega

Objavljeno 18. julij 2012 14.17 | Posodobljeno 18. julij 2012 13.44 | Piše: A. L.

Prebivalci Ikarije se zavedajo, da neodvisni ne morejo biti, lahko pa bi se priključili kateri drugi državi. A iz Aten prihajajo drugačna sporočila.

Simbolična fotografija.

DUNAJ – »Ikarije ni mogoče ločiti od državnega ozemlja,« se je na pisanje medijev, da jo utegnejo kupiti Avstrijci, ostro odzvala grška ambasada na Dunaju. Poudarjajo, da v njihovi državi ne vladajo po federalnem sistemu, prav tako pa ne obstaja nikakršen sporazum med grškimi oblastmi in otoki, ki bi to omogočal.

Burna stoletnica

Ravno v torek so na omenjenem otoku proslavili 100-letnico, odkar so se osvobodili od dolge roke turškega imperija. Sporazum, podpisan daljnega leta 1923 dokazuje, da egejska Ikarija pripada Grčiji. Pred tem sporazumom je bila celo nekaj mesecev neodvisna.

Odcepitve od Grčije in pripojitvi k Avstriji naj bi si želeli nekateri tamkajšnji stanovalci od skupno devettisočih, pravijo na ambasadi. A ne župan ne njegov namestnik nista izjavila ničesar takega.

Referendum za odvisnost od druge države

Po pisanju medijev si kar nekaj prebivalcev Ikarije želi referendum o pripadnosti: ali naj ostanejo pod Grčijo ali postanejo neodvisni: »Vlada nas je že pred mnogimi leti pozabila. Če nam ne morejo obljubiti novih poti, nove bolnišnice, potem lahko odločamo o odcepitvi od Aten.« Zavedajo se, da neodvisnost za njih ni mogoča. »Mogoča je priključitev kateri drugi državi. Ne Turčiji, ampak raje Avstriji,« so dejali ob 100-letnici.

Deli s prijatelji