MIGRANTSKA KRIZA

Avstrija v strožji režim za sprejemanje migrantov, kdo bo ostal zunaj

Objavljeno 15. januar 2016 13.06 | Posodobljeno 15. januar 2016 13.06 | Piše: STA, K. K.

Avstrija bo ob tem uvedla tudi zgornjo mejo števila beguncev, ki jih namerava sprejeti.

DUNAJ Avstrija bo od konca prihodnjega tedna preko svojega ozemlja pustila le še tiste begunce, ki bodo hoteli zaprositi za azil v Nemčiji, ne pa tudi v drugih državah, kot je na primer Švedska, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je dejala za avstrijsko televizijo Ö1, bodo vsakega begunca, ki bo želel na Švedsko, na meji zavrnili.

To je, kot je pojasnila, odziv Avstrije na zaostritev režima na avstrijski meji z nemško deželo Bavarsko, potem ko je Nemčija začela zavračati vse tiste, ki ne mislijo zaprositi za azil v Nemčiji, ampak želijo pot nadaljevati naprej proti drugim zahodnoevropskim državam.

Avstrija bo ob tem uvedla tudi zgornjo mejo števila beguncev, ki jih namerava sprejeti. Ta številka za zdaj sicer še ni določena, je še povedala ministrica. Ko bo ta prag dosežen, bodo ostali morali čakati v t. i. »tranzitnih conah« oz. »tamponskih conah«. »Ne bomo jih več pustili v notranjost države. Zanje bomo skrbeli tam in nikjer drugje,« je napovedala avstrijska ministrica.

Poleg tega bo Avstrija potem, ko bo zgornja meja dosežena, po zgledu Švedske zgolj še sprejemala prošnje za azil, ne bo jih pa več obravnavala, je še dejala Mikl-Leitnerjeva, kot poroča APA.

Deli s prijatelji