MIGRANTSKI TOK

Avstrija odločila: nadzor na Brennerju ni več potreben

Objavljeno 13. maj 2016 18.42 | Posodobljeno 13. maj 2016 18.42 | Piše: STA, T. Pa.

Priliv migrantov prek tega prehoda se je krepko zmanjšal.

Simbolična fotografija.

DUNAJ – Avstrija ne bo več vztrajala pri vzpostavitvi nadzora na mejnem prehodu Brenner na meji z Italijo, je danes napovedal avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka po srečanju z italijanskim kolegom Angelinom Alfanom, s katerim sta se srečala prav na tem gorskem prelazu.

Kot je dejal Sobotka, se je priliv migrantov prek tega najpomembnejšega prehoda med Avstrijo in Italijo v zadnjih tednih zaradi ukrepov italijanske strani krepko zmanjšal, zato priprave za uvedbo ukrepov za »upravljanje meje« oziroma za nadzor meje niso več potrebni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija se je sicer na uvedbo nadzora na prelazu Brenner začela pripravljati sredi aprila. Izvajala je določena gradbena dela, da bi tako lažje obvladovala morebiten migrantski tok. To pa je močno razburilo Italijo pa tudi Evropsko komisijo.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je v zvezi z načrti na Brennerju pretekli teden v pismu Dunaju opomnil, da je treba spoštovati schengenska pravila. Svet EU je v petek sicer podaljšal mejni nadzor na nekaterih notranjih mejah schengenskega območja, a ne za Brenner.

Deli s prijatelji