NEDOLOČEN

Avstralsko vrhovno sodišče priznalo tretji spol

Objavljeno 02. april 2014 10.47 | Posodobljeno 02. april 2014 10.47 | Piše: STA, K. K.

Odločitev sodišča se nanaša na to, kateri spol lahko oseba navede na rojstnem, mrliškem ali poročnem listu.

Pozitivno je, da lahko ženske danes najdemo v vseh poklicih, na vseh delovnih mestih, so tudi predsednice vlad ali direktorice velikih korporacij.

SYDNEY – Avstralsko vrhovno sodišče je danes priznalo obstoj tretjega, »nedoločnega« spola, ki ni ne moški ali ženski. Sodišče je razsodilo, da nikogar ni mogoče prisiliti, da se v uradnih postopkih razglasi za moškega ali žensko. Nekatere osebe imajo tako zakonito pravico, da se opredelijo kot nedoločnega spola.

Norrie navdušen

Današnja odločitev sodišče sledi dolgotrajni pravni bitki borca za enakost spolov Norrieja, s katero je želel razveljaviti določilo avstralske zvezne države Novi Južni Wales, da je spol lahko samo ženski ali moški. »Navdušen sem. Dolgo časa je trajalo od začetka do konca, a končalo se je z odličnim rezultatom,« je dejal aktivist, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da bodo zdaj morda ljudje razumeli, da obstaja še kakšna druga možnost od prej omenjenih dveh.

53-letni Norrie, ki uporablja samo eno ime, se je rodil na Škotskem kot moški. Ko je bil star sedem let, se je preselil v Avstralijo. Leta 1989 si je s kirurškim posegom spremenil spol in postal ženska. Po operaciji pa se ni počutil kot ženska, zato je opravil še dodatne operacije, da ne bi bil ne moški in ne ženska. Podal se je tudi v boj za opredelitev novega spola.

Za rojstne in mrliške list

Norrie je postal v javnosti znan februarja 2010, ko je matični urad sprejel njegovo vlogo, v kateri je navedel, da »spol ni določen«. Kmalu zatem so pristojne oblasti preklicale svojo odločitev in dejale, da so se zmotile. To je spodbudilo vrsto pritožb, ki so se končale z razsodbo prizivnega sodišča, ki je Norrieju lani priznalo tretji spol, vrhovno sodišče pa je danes to odločitev potrdilo.

Odločitev sodišča se nanaša na to, kateri spol lahko oseba navede na rojstnem, mrliškem ali poročnem listu.

Pred osmimi leti so v Avstraliji izdali prvi potni list, kjer ni opredeljen spol, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Deli s prijatelji