NAPADI MORSKIH PSOV

Avstraliji se obeta slaba deskarska sezona

Objavljeno 29. avgust 2015 19.05 | Posodobljeno 29. avgust 2015 19.06 | Piše: S. I.

Vrsta napadov morskih psov je izpraznila plaže vzhodne obale, ki sicer slovi po valovih.

Skoraj prazna plaža Bondi v Sydneyju. Foto: Reuters

V Avstraliji že čutijo posledice številnih napadov morskih psov. Prečudovite deskarske plaže na vzhodni obali so prazne, kakor kaže, pa bodo takšne ostale tudi med poletno sezono. Marsikdo, ki je okoli božiča deskal ali se kopal v toplih pacifiških vodah Novega Južnega Walesa na južni polobli, zdaj resno razmišlja, ali bi sploh pomočil prst v morje.

Letos že enajst napadov

V letošnjem letu je bilo v tej avstralski zvezni državi že enajst napadov morskih psov na človeka, lani in predlani so jih skupaj našteli le tri. »Če sem odkrit, razmišljam, ali bi hčeri letos sploh odpeljal na morje,« pravi 50-letni Malcolm Reeder, ki je zadnja leta z družino redno počitnikoval na sloviti sydneyjski deskarski plaži Bondi. »Pred dvema letoma sem hčerama kupil deski, letos pa bosta verjetno dobili gojzarje,« dodaja.

Po avstralski vzhodni obali zdaj redno patruljirajo helikopterji in iščejo velike bele morske pse, ki so letos napadli že enajst ljudi. Najhujši napad se je zgodil februarja, ko je eden od njih na plaži Shelly odgriznil nogi 41-letnemu deskarju in ga ubil. Čeprav marsikateri Avstralec in tudi tamkajšnji policisti pozivajo k maščevanju, se vlada noče odločiti za množični lov nanje, saj spadajo med zaščitene vrste.

Avstralska vlada je sprožila kampanjo, s katero želi omejiti število napadov, deskarji pa kupujejo napravice, ki se jih namesti na desko in ki naj bi s pomočjo elektronskih valov motile čutila teh plenilcev. »Na smrt me je groza morskih psov, a ljubim deskanje,« pravi strastni deskar Arlen Macpherson, ki si je kupil eno takšnih napravic in jo namestil na desko. »V vodi se moram počutiti malo bolj varnega,« sklene.

Deli s prijatelji