PRIHAJA

Astronomi šokirali: asteroid se nam bo nevarno približal

Objavljeno 11. avgust 2017 16.18 | Posodobljeno 11. avgust 2017 16.18 | Piše: STA, Mo. S.

Za las bo zgrešil satelite.

PARIZ – Asteroid v velikosti hiše se bo oktobra približal Zemlji na razdalji okoli 44.000 kilometrov, kar je znotraj Lunine orbite, so v četrtek sporočili astronomi.

Asteroid se bo Zemlji približal na osmino razdalje med našim planetom in Luno, kar je ravno dovolj daleč, da bo zgrešil geostacionarno orbito, znotraj katere Zemljo obletavajo sateliti. »Ne bo zadel Zemlje,« je poudaril raziskovalec Evropske vesoljske agencije (ESA) Detlef Koschny.

Asteroid TC4 je prvič letel mimo Zemlje oktobra 2012 na približno dvakrat večji razdalji. Dolg je med 15 in 30 metri, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znanstveniki so pričakovali, da se bo Zemlji letos približal, vendar niso vedeli, kdaj točno. Izsledili so ga astronomi Evropskega južnega observatorija v Čilu in določili njegovo oddaljenost.

»Izjemno blizu je,« je dejal vodja Evropskega centra za vesoljske operacije v nemškem Darmstadtu Rolf Densing. »Najbolj oddaljeni sateliti so 36.000 kilometrov stran, torej jih bo za las zgrešil,« je dejal za AFP in dodal, da nevarnosti ni.

Deli s prijatelji