POPRAVILO

Astronavtka slovenskih korenin se gre električarko v vesolju

Objavljeno 06. september 2012 00.14 | Posodobljeno 06. september 2012 00.13 | Piše: Mo. S., STA

Sama postaja zaradi težav z elektriko ni bila v nevarnosti, zagotavljajo pri Nasi.

Sunita Williams.

HOUSTON – Ameriški astronavtki slovenskih korenin Suniti Williams in njenemu japonskemu kolegu Akihiku Hošideju je uspelo zamenjati pokvarjen razdelilnik elektrike na zunanji strani mednarodne vesoljske postaje (ISS). Uspešno sta namestila tudi kamero na robotsko roko na postaji, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Williamsova in Hošide sta tako uspešno pritrdila razdelilnik elektrike, ki jima ga prejšnji četrtek zaradi težav z vijakom ni uspelo. Zaradi tega je bila na ISS nižja preskrba z električno energijo in so morali izklopiti več naprav.

Novi rekord

Astronavtoma je popravilo zunaj postaje uspelo izvesti v 6 urah in 28 minutah. S tem je Williamsova, za katero je bil to peti izhod v vesolje, podrla ženski rekord. Sama postaja zaradi težav z elektriko ni bila v nevarnosti, zagotavljajo pri Nasi. Na postaji so sicer štiri takšne razdelilne postaje, ki skrbijo za prenos električne energije z osmih solarnih panelov. Ena postaja torej skrbi za dva panela, in če ne deluje, imajo astronavti na voljo manj energije, poleg tega pa je za dodatne probleme z električno oskrbo postaje poskrbelo še pokvarjeno stikalo, tako da je bila postaja brez treh solarnih panelov.

Deli s prijatelji