REKORDNO BLIZU

Asteroid nevarno blizu Zemlje

Objavljeno 06. februar 2013 13.37 | Posodobljeno 06. februar 2013 12.55 | Piše: A. L., STA

Asteroid bo križal pot številnih komunikacijskih in opazovalnih satelitov.

Po predvidevanjih znanstvenikov bi trk predmeta, širokega 10 kilometrov, pomenil izumrtje ljudi

PASADENA – Zemlji se obeta rekordno bližnje srečanje z asteroidom doslej – 50 metrov široki asteroid se bo našemu planetu naslednji petek približal na nekaj manj kot 28 tisoč kilometrov, a ameriška vesoljska agencija Nasa možnost trčenja izključuje.

Noben tako velik še ni bil tako blizu

Pot asteroida 2012DA14 je dovolj dobro znana, da lahko izključimo trčenje z Zemljo, pojasnjuje Nasa. Asteroid bo sicer križal pot številnih komunikacijskih in opazovalnih satelitov, a tudi trčenje z njimi je po prepričanju Nase zelo malo verjetno. Kljub temu je bližnji prelet asteroida za znanstvenike zelo zanimiv. Od začetka zbiranja podatkov se Zemlji še noben tako velik asteroid ni toliko približal. Prelet bodo tako opazovali iz številnih vesoljskih observatorijev, Nasa pa načrtuje celo izdelavo 3D-karte asteroida.

Prihaja 350 asteroidov

Ko bo asteroid 15. januarja na najbližji točki Zemlji, bo od našega planeta oddaljen eno trinajstino oddaljenosti Meseca od Zemlje. Preletel nas bo s hitrostjo 28 tisoč kilometrov na uro. Strokovnjaki trenutno kot potencialno nevarne ocenjujejo okoli 350 asteroidov. Omembe vrednega tveganja za trčenje pa ne predstavlja nobeden od njih. Kljub temu bosta Nasa in evropska vesoljska agencija Esa združili moči pri razvoju in preizkušanju obrambne strategije pred morebitnim udarcem asteroida.

Deli s prijatelji