KAJ ZDAJ?

Assange bo kmalu zapustil ekvadorsko veleposlaništvo

Objavljeno 18. avgust 2014 13.54 | Posodobljeno 18. avgust 2014 13.54 | Piše: STA, A. L.

Pred več kot dvema letoma se je tja zatekel po azil.

Julian Assange.

LONDON – Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange je danes napovedal, da bo kmalu zapustil ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kamor se je pred več kot dvema letoma zatekel po azil zaradi obtožb zavoljo spolnega napada, poročajo tuje tiskovne agencije. Obenem je zanikal, da bi bil skorajšnji odhod povezan z zdravstvenimi težavami.

43-letni Assange se je 19. junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih. Assange se je ves čas bal, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je Wikileaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Britanska in ekvadorska vlada sta med tem ustanovili delovno skupino, ki naj bi poiskala izhod iz slepe ulice. Britansko zunanje ministrstvo namreč vztraja, da ostaja zavezano iskanju diplomatske rešitve za nastale razmere, da pa mora biti Assange izročen Švedski.

Deli s prijatelji