SODOBNI TERMINAL

Arhitekt zamočil 
in izgubil glavo

Objavljeno 24. julij 2015 23.50 | Posodobljeno 24. julij 2015 23.51 | Piše: U. S.

Severnokorejski diktator se je znebil snovalca letališča.

Vodja je dal ubiti glavnega arhitekta, češ da letališče ni dovolj moderno. Foto: Reuters

Veliki vodja Kim Džong Un si je z ženo Ri Sol Ju še pred uradnim odprtjem ogledal terminal nove zračne luke v severnokorejski prestolnici Pjongjang. Z nasmejanim obrazom si je z zanimanjem ogledoval moderno urejene čakalnice, hodnike, trgovine, kavarnice, a ogleda ni vodil glavni arhitekt, kot bi človek pričakoval. Pred nekaj meseci je namreč Kim ukazal njegovo usmrtitev – ker mu ni bil všeč dizajn!

Kim po prvem obisku letališča ni bil zadovoljen z videzom drugega terminala. In čeprav je Ma Von Čun naredil zahtevane popravke, to ni rešilo njegovega delovnega mesta, kaj šele glave. Kim Džong Un ga je dal novembra ubiti – menda zaradi koruptivnega vedenja in nezmožnosti slediti navodilom ali, drugače, ker ni naredil terminala, ki bi ustrezal standardom vodje –, poleg njega pa so usmrtili še pet drugih funkcionarjev, ki so razočarali velikega vodjo. »Pomanjkljivosti so bile vidne v zadnji fazi izgradnje terminala 2,« je povedal Kim, njegove besede pa je prenesla korejska nacionalna agencija, ter pristavil: »Oblikovalci niso upoštevali zahodnjaške ideje lepote, ki je življenje, duša in bit v arhitekturi,« je še povedal severnokorejski vodja, ki upa, da bo tudi z novim letališčem privabil turiste v svojo državo. Tam naj bi pristajala letala iz Rusije in Kitajske, toda število ljudi, ki bodo prihajali v Severno Korejo, najverjetneje ne bo pretirano visoko.

No, na letališču so poleg modernih čakalnic in kavarn še sodobna zlatarna, prodajalna dizajnerskih oblačil in lekarna, Kim je bil, vsaj sodeč po fotografijah, zadovoljen z videnim na terminalu in je odobril današnje uradno odprtje.

Deli s prijatelji