ZGODOVINSKO

Arheologi izkopali najstarejši tempelj

Objavljeno 16. julij 2012 09.49 | Posodobljeno 16. julij 2012 09.49 | Piše: P. J., STA

Najdbe naj bi bile po njihovi oceni iz 7. stoletja pr. n. št.

RIM – Na območju arheološkega najdišča Selinunte, kjer je bila v antiki ena najpomembnejših grških kolonij na Siciliji, so arheologi izkopali ostanke templja, posvečenega grški boginji zemlje in rodovitnosti Demetri, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Najstarejši tempelj

Med drugim so izkopali tudi manjšo flavto, narejeno iz kosti, ki sodi v leto 570 pr. n. št., in manjšo korintsko vazo. Oba predmeta sta se v templju verjetno znašla kot darilo boginji Demetri. Na podlagi najdb so arheologi nastanek templja datirali v 6. stoletje pr. n. št., kar pomeni, da gre verjetno za najstarejši tempelj na tem območju.

Ekipa arheologov, ki jo je vodil Clemente Marconi z newyorške univerze, je sodelovala s sicilijanskim oddelkom za kulturo in arheološkim parkom v mestu Selinunte. Identificirali so tudi ostanke središčnega stebrišča, v bližini pa so odkrili še več odlomkov lončenine, ki segajo v 7. stoletje pr. n. št. Po besedah arheologov je zlasti pomembno odkritje flavte, saj priča o glasbenih in plesnih predstavah v čast boginji Demetri, ki so upodobljene tudi na več korintskih vazah, najdenih na tem območju.

Deli s prijatelji