PREISKAVE

Aretirani župan noč preživel v zaporu

Objavljeno 20. oktober 2014 13.31 | Posodobljeno 20. oktober 2014 13.32 | Piše: STA, A. K.

V protikorupcijski operaciji Agram so aretirali še 18 ljudi, večinoma iz vrha mestne uprave in javnega podjetja Zagrebački holding.

Bandić je noč preživel v zaporu.

ZAGREB – Dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić, ki so ga v nedeljo prijeli zaradi suma kaznivih dejanj, je noč preživel v prostorih policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. V protikorupcijski operaciji Agram so aretirali še 18 ljudi, večinoma iz vrha mestne uprave in javnega podjetja Zagrebački holding.

Sporni milijoni

Neuradno Bandića in njegove sodelavce bremenijo številnih malverzacij. Predvsem gre za 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredno pogodbo med mestom Zagreb in centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios. Predmet preiskave naj bi bile tudi spremembe mestnega urbanističnega načrta zaradi izgradnje sežigalnice odpadkov ter domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom, piše Jutarnji list.

Spornih naj bi bilo tudi 10 milijonov kun (1,3 milijona evrov) iz Bandićeve volilne kampanje na predsedniških volitvah leta 2009, poroča časnik Večernji list. Kriminalisti se zanimajo tudi za kršitve predpisov pri javnih razpisih in pri zaposlitvah v Holdingu.

Prijeli so ga na meji s Slovenijo

Med prijetimi so tudi predsednik uprave družbe Zagrebački holding Ivan Ljubičić, direktor podjetja za javni mestni prevoz Zagrebački električni tramvaj (ZET) Ivan Tolić in vrsta članov mestne uprave, poročajo hrvaški mediji. Policisti so aretirali tudi solastnika podjetja za reciklažo odpadkov Cios Petra Pripuza.

Ljubičića so prijeli v nedeljo na meji s Slovenijo, ko naj bi bil z družino na poti v Čatež. Hrvaški mediji ugibajo, da je bil to tudi razlog za takojšnje nedeljske aretacije vseh osumljenih. Aretacije naj bi sicer načrtovali za ta teden.

Več kot sedem ur iskali dokumente

Policisti so več kot sedem ur v Bandićevem stanovanju v Zagrebu iskali dokumente, ki bi zagrebškega župana lahko povezali s kaznivimi dejanji. Nekje pred 3. uro so ga prepeljali v prostore policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, kjer je tudi prespal. Hišne preiskave bodo nadaljevali tudi danes, ko naj bi zaslišali prijete. Policija ima 48 ur časa za morebitno kazensko ovadbo.

Deli s prijatelji