MREŽA

Aretirali 75 pedofilov, mnogi starejši od 50 let

Objavljeno 23. avgust 2016 22.07 | Posodobljeno 23. avgust 2016 22.07 | Piše: STA, T. B.

Gre za podrobne podatke o osumljencih, med drugim IP-naslove računalnikov.

Na koprsko sodišče so pripeljali moškega, osumljenega pedofilije.

HAAG – V vseevropski akciji proti pedofilom so aretirali 75 ljudi, osumljenih širjenja pedofilskih vsebin na spletu, sta danes sporočila evropska policijska agencija Europol in italijanska policija. Akcija Operation Daylight je potekala v vseh članicah EU, razen na Malti in na Češkem. Preiskave potekajo še naprej, pričakovati je še več aretacij.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Europola Claire Georges, so operacijo sprožili lani, potem ko je Europol od švicarske policije prejel informacije o široki mreži kriminalcev, vpletenih v spolno izkoriščanje otrok. Preiskava je temeljila na informacijah, ki so pripeljale do 611 primerov suma pedofilije iz 26 članic EU. Gre za podrobne podatke o osumljencih, med drugim tudi za IP-naslove računalnikov. Georgeseva je še potrdila, da so osumljenci v več primerih identiteto prikrivali z uporabo temnega spleta ('darknet') in šifrirnega algoritma omrežja Tor.

Pedofilske mreže so po navedbah Europola vir materiala za tiste, ki imajo spolno nagnjenje do otrok, ki na spletu iščejo gradivo o spolnem izkoriščanju in spolnih zlorabah otrok. V sporočilih Europola in italijanske policije ni posebej izpostavljena nobena država, je pa italijanska policija sporočila, da mnogi prijeti niso bili znani organom pregona. Veliko osumljencev je starejših od 50 let.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila Georgeseva, so bile žrtve različno stare. Ob tem je opozorila na vse bolj razširjen in skrb vzbujajoč pojav spolnih zlorab otrok, mlajših od 18 mesecev. Preiskave še potekajo naprej, zato je pričakovati še več aretacij. Vodja Europolovega centra za spletni kriminal Steven Wilson je dejal, da je preganjanje vpletenih v širjenje materiala o spolni zlorabah in spolnem izkoriščanju otrok pomemben del delovanja Europola. Ena večjih Europolovih operacij proti pedofilom je potekala leta 2011, ko so identificirali 670 osumljencev in prijeli 184 ljudi.

Deli s prijatelji