HEKERJI

Anonimni ne bodo ugasnili svetovnega spleta

Objavljeno 19. februar 2012 17.35 | Posodobljeno 19. februar 2012 16.42 | Piše: Mi. S.

Skupina hekerjev je zanikala, da bodo 31. marca začasno ugasnili internet.

Slovenija pod drobnogledom gibanja Anonymous.

Hektivistična skupina Anonimni (Anonymous) je zanikala govorice, ki so se po spletu sicer hitro razširile, da naj bi 31. marca letos začasno »ugasnili« celoten svetovni splet. A čeprav so zanikali obstoj tako imenovane akcije Operation Global Blackout (Operacija globalna zatemnitev), so se na spletni strani pastebin.com že pojavila navodila, kako lahko v tej akciji sodeluje tudi širša javnost.

Napad na centralne strežnike

Dokument, ki ga je seveda objavil anonimni uporabnik, ima v začetku zapisano, da bodo »v znamenju protesta proti Wall Streetu, bankirjem in političnim voditeljem, ki celoten planet izkoriščajo za svoje sebične potrebe in sadistično zabavo, 31. marca ugasnili internet«.

A če beremo naprej, ugotovimo, da je njihov načrt dejansko ukaniti spletne uporabnike, da je splet ukinjen tako, da bodo ugasnili nekaj od 13 strežnikov (kot recimo Google) in njihove IP-naslove (IP-naslov je številka, ki natančno določa računalnik v omrežju). Če jim bo to uspelo, bodo uporabniki mislili, da je splet res začasno ugasnjen. »Vedite, to je le protest, nočemo ukiniti svetovnega spleta, ampak ga želimo le začasno ustaviti.«

Izjave, ki si nasprotujejo

Težava pri takih grožnjah hektivistov Anonimni je v tem, da dejansko nimajo enega vodje, zato se zdi, kot da je brez centralne organizacije. Tako se pojavlja vprašanje, kdo dejansko res stoji za temi besedami. Twitter z naslovom @YourAnonNewsEurope je potrdil obstoj omenjenega načrta za zatemnitev, medtem ko so na drugem naslovu @youranonnews obstoj zanikali in dodali, da gre le za govorice.

Mnenje strokovnjaka

Robert Graham, strokovnjak v podjetju Errata Security, ki skrbi za varnost na spletu, je to novico komentiral le tako, da Anonimni dejansko ne morejo ugasniti svetovnega spleta. Če bi res napadli centralne strežnike, ki delujejo kot temelj, bi po njegovem mnenju več sto strokovnjakov hitro odpravilo težavo, in to v trenutku, ko bi tak napad zaznali. Dodal je še, če bi Anonimni res radi javnost ukanili, da splet ne deluje, naj raje napadejo velikane, kot so Google, Twitter in Facebook. Če namreč ljudje ne bodo mogli dostopati do teh strani, bodo dejansko mislili, da je svetovni splet ugasnjen ...

Deli s prijatelji