LJUBITELJICA BELEGA VINA

Angela Merkel in šef Nata skupaj srkata

Objavljeno 08. junij 2015 14.50 | Posodobljeno 08. junij 2015 14.50 | Piše: U. S.

Ona pije belo vino, jaz pivo, pravi generalni sekretar Nata.

Angela Merkel je zelo vzdržljiva, pravi generalni sekretar Nata. Foto: Reuters

BERLIN – Generalni sekretar Nata je z občudovanjem spregovoril o ljubezni nemške kanclerke Angele Merkel do belega vina. Jens Stoltenberg je norveškim novinarjem povedal, da ko se dobita na pijači in klepetu, »ona, če naj se takole izrazim, ne gre prva domov«.

Stoltenberg je novinarjema časnika Aftenposte Trine Eilertsen in Haraldu Stanghelleju povedal, da sta si z Angelo Merkel večkrat ob koncu dneva privoščila kozarček ali dva. »Ona pije belo vino, jaz pivo,« je dejal. »Navdušila me je njena vzdržljivost. Izjemno dober večer sva imela v Stralsundu, nemškem obalnem mestu, kjer je leta 2012 gostila srečanje.« Stoltenberg je povedal, da ga z nemško kanclerko povezuje močna osebna kemija, ta se je razvila med pogovori o klimatskih spremembah, zlasti med dolgimi nočmi v Københavnu leta 2009. »Tako se razvija kemija, nekakšna bližina,« pravi generalni sekretar. »Tudi Obamo sem srečal večkrat. Zdi se mi, da sta me ravno onadva podprla kot kandidata za generalnega sekterarja Nata.« Pravi, da je dojemanje javnosti politikov kot hladnih ljudi, machiavelijskih karieristov, napačno: »Politični voditelji so večinoma družabni, prijetni ljudje, v nasprotnem sploh ne bi bili izvoljeni. Zlahka sklepajo prijateljstva.«

A kljub temu nimajo vedno vsi takega vtisa. Na novinarski konferenci Merklove in egiptovskega predsednika Abdulfataha Al Sissija je izbruhnil škandal. Povzročila ga je Fagr Eladly, mlada novinarka, Egipčanka, ki študira v Nemčiji, ker ji niso dovolili postaviti vprašanja. Začela je vpiti: »On je morilec!« Iz dvorane so jo pospremili varnostniki, odšla sta tudi Merklova in Al Sissi. Ta je, ko se je zadeva umirila, novinarjem povedal, da je v Nemčijo prišel, ker bi rad svetu sporočil, da je Egipt v težkem obdobju in da si nikakor ne želi, da bi zadeve ušle izpod nadzora in bi Egipt postal nova Sirija, Libija, Irak ali Jemen.

Deli s prijatelji