V ŠTIRIH TEDNIH

Ameriški tobačni koncern mora plačati milijardno odškodnino

Objavljeno 21. julij 2014 18.51 | Posodobljeno 21. julij 2014 18.51 | Piše: STA, A. L.

Vdova je tožbo vložila deset let po smrti Michaela Johnsona Seniorja.

Nevarna jutranja kombinacija

MIAMI – Sodišče na Floridi je ameriškemu proizvajalcu cigaret RJ Reynolds Tobacco Company naložilo, da mora vdovi dolgoletnega kadilca, ki je umrl za rakom na pljučih, plačati odškodnino v višini 23,6 milijarde dolarjev (17 milijard evrov). Gre za enega najvišjih odškodninskih zneskov, ki je bil kadar koli vložen za plačilo tobačnemu podjetju v ZDA.

Razsodba se nanaša tudi na plačilo odškodnine in obresti v višini 16 milijonov dolarjev potomcem pokojnega Michaela Johnsona Seniorja.

Namerno prikrivali posledice proizvodov

Porota sodišča je razsodila, da je drugi največji ameriški tobačni koncern RJ Reynolds Tobacco Co. namerno prikrival nevarne posledice njihovih proizvodov za zdravje, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema poročanje ameriškega časnika New York Times.

Podjetje ni jasno povedalo, da lahko od nikotina postaneš zasvojen in da cigarete vsebujejo strupene snovi, so še poudarili. Pokojni Johnson je 20 let kadil, preden je leta 1996 umrl za rakom na pljučih. Njegova vdova je tožbo proti podjetju vložila deset let kasneje.

Proces je trajal štiri tedne, obramba pa je že napovedala, da bo sodbo izpodbijala, še navaja dpa.

Deli s prijatelji