BOLEZEN

Ameriški bolnik z ebolo umrl v dallaški bolnišnici

Objavljeno 08. oktober 2014 20.11 | Posodobljeno 08. oktober 2014 20.10 | Piše: STA, Mo. S.

Thomas Eric Duncan je imel po prihodu v ZDA neposreden stik z desetimi osebami, ki so zdaj v izolaciji na opazovanju.

DALLAS – Tiskovni predstavnik Prezbiterijanske bolnišnice v teksaškem Dallasu je sporočil, da je Thomas Eric Duncan umrl za posledicami ebole. Duncan je sredi septembra prispel iz Liberije, nekaj dni kasneje pa so se pri njem pojavili simptomi okužbe s smrtonosnim virusom, vendar so ga v isti bolnišnici uvodoma poslali domov.

Duncan se je 28. septembra vrnil v bolnišnico, nakar so ga dali v izolacijo in začeli zdraviti. Njegov primer je v ZDA vzbudil veliko zanimanja in tudi preplah ter politične razprave o ustreznosti vladnih ukrepov proti širitvi ebole v ZDA. Duncan je imel po prihodu v ZDA neposreden stik z desetimi osebami, ki so zdaj v izolaciji na opazovanju.

Ameriške zdravstvene oblasti zatrjujejo, da v ZDA ne bo prišlo do izbruha ebole, ki je bila v Zahodni Afriki do zdaj usodna za več tisoč ljudi, kljub temu pa naj bi kmalu uvedli dodatne preventivne ukrepe. Na letališčih naj bi tako kmalu začeli preverjati temperaturo in iskati znamenja okužbe pri potnikih, ki prihajajo iz Liberije, Gvineje in Sierre Leone.

Ni kazal simptomov, a ...

Direktor Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) Thomas Frieden je že v torek napovedal nove ukrepe glede potovanj, vendar ni šel v podrobnosti. Ebola se širi samo s stikom s telesnimi tekočinami bolnika, kot so na primer znoj, slina, kri, iztrebki in podobno.

Bolezen ni nalezljiva, dokler okužena oseba ne kaže simptomov, kot so povišana temperatura, slabost, bruhanje in bolečine v mišicah. Simptomi se po navadi pokažejo deset dni po okužbi, lahko pa tudi do 21 dni kasneje. Duncana so pred potjo v ZDA pregledali in ni pokazal nobenih znamenj okužbe.

Ebola v Evropi

Ebola je prišla tudi v Evropo in tiskovni predstavnik Evropske komisije Frederic Vincent je za televizijo CNN potrdil, da so do zdaj potrdili osem primerov. V Veliki Britaniji in Franciji so odkrili in pozdravili dva pacienta, v Nemčiji trenutno zdravijo dva, v Španiji pa zdravijo eno osebo, dve pa sta umrli. Zdravijo tudi norveško osebo, zaposleno v organizaciji Zdravniki brez meja.

Deli s prijatelji