KRALJICA

Ameriška kraljica spet osvaja jug ZDA

Objavljeno 15. junij 2013 23.46 | Posodobljeno 15. junij 2013 23.48 | Piše: A. P.

Dolga desetletja so mogočni parniki vladali reki Misisipi in njenim rokavom.

S časom so ta mogočna plovila s prepoznavnimi rdečimi poganjalnimi kolesi nadomestile sodobnejše ladje pa tudi reke so počasi dobile konkurenco na železniških tirih, cestah in pozneje tudi v zračnem prometu.

Na koncu je večina lahko videla parnike le še na velikih platnih ali v knjigah. Na Misisipiju so kljub temu vztrajali vse do leta 2008, ko je propadlo podjetje, ki je imelo v lasti ta mogočna plovila, med njimi tudi največji parnik na svetu – American Queen. Dolga tri leta ni plul po mogočni reki ameriškega juga, vse dokler ni podjetje Great American Steamboat za vrtoglavih 12 milijonov evrov kupilo 127 metrov dolgo plovilo in odmaknilo še 4,6 milijona za njegovo prenovo. Na svečani splavitvi je luksuzno plovilo na sedemdnevno krstno potepanje poslala Priscilla Presley, nekdanja žena kralja rock 'n' rolla.

Danes American Queen redno prevaža nostalgije željne potnike vse od Pittsburgha do St. Paula v Minnesoti. Na krov lahko spravi 436 ljudi, ki se ne morejo načuditi okusni notranji opremi. Ta se v velikem loku izogiba elegantnih linij sodobnih križark in stavi predvsem na klasično dekoracijo 19. stoletja. Ne preseneča, da večina potnikov svojo plovbo označuje kot potovanje s časovnim strojem. »Navdihujeta me tišina in mirna mogočnost te velikanske reke. Plovba mi je dala uvid, kako so tovrstne reke oblikovale Ameriko. To znam ceniti,« je povedal 69-letni Jim Ahrenholz, ki je šel na križarjenje z ženo Cathy.

Cene tedenskega križarjenja niso za vsak žep, saj se začnejo pri 760 evrih za eno osebo in se dvignejo vse do 6100 evrov za najbolj luksuzne kabine.

Podjetje ponuja različne pakete, od tri- do desetdnevnih. V tem času obiščete številna zgodovinska pristanišča, vmes pa lahko posedate po palubi in opazujete čudovito krajino, medtem ko parnik brzi s povprečno hitrostjo 13 kilometrov na uro. Če nam ne uspe dobiti vstopnic za American Queen, lahko poskusimo srečo tudi na njenih nekoliko skromnejših sestrskih ladjah Delta Queen in Mississippi Queen.

Vnovičnega zagona parnikov so se razveselila velika pristaniška mesta, kot so New Orleans, Memphis in St. Louis, še toliko bolj pa manjši kraji, kot sta Natchez in Vicksburg v Misisipiju, ki so navdušena nad novim obiskom turistov, ki se zgrinjajo nad lokalne znamenitosti in stojnice s spominki. Njihovi obiski so spet postali pomemben vir zaslužka. Kljub temu se gostje v glavnem zabavajo na krovu, kjer jim ne manjka aktivnosti. Nekateri se hladijo v bazenu, drugi se razgibavajo v fitnesu. V velikem salonu si lahko ogledamo različne muzikale ali se predajamo plesnim večerom. To je imeniten osrednji prostor z gledališkimi balkonskimi ložami in velikim odrom, kjer igra big band, čez dan pa lahko sedemo k tomboli. V notranjosti so stene, prevlečene s tapetami barve burgundca, svetilke so okrašene z luksuznimi ornamenti, tudi kabine so urejene v klasičnem slogu z veliko tapeciranja in medenine, ne manjka niti velikanska televizija.

Res pa je, da cene tedenskega križarjenja niso za vsak žep, saj se začnejo pri 760 evrih za eno osebo in se dvignejo vse do 6100 evrov za najbolj luksuzne kabine. Po drugi strani so všteti vsi obroki, prigrizki, kava, pivo, vino ob večerji, krajši izleti v večjih pristaniščih in prenočitev v hotelu na kopnem. Zajtrk in kosilo sta v slogu ruskega bifeja, 24 ur na dan so na voljo prigrizki. Tri gostilne s pestro kulinarično ponudbo so odprte dolgo v noč, za glasbeno spremljavo pa skrbi duet kitare in bendža. Trenutno se za tovrstna križarjenja odločajo predvsem starejši.

Deli s prijatelji