VELIKA TERORISTIČNA GROŽNJA

Američani svarijo: v Evropo se je vrnilo 2000 džihadistov

Objavljeno 04. februar 2016 21.00 | Posodobljeno 04. februar 2016 21.00 | Piše: Mo. S.

Velika nevarnost po novem preži tudi v Libiji, kjer se zbira vse več skrajnežev, ki menda snujejo nove akcije po Evropi – menda celo brez odobritve svojih vodij v Iraku in Siriji.

Fotografija je simbolična.

WASHINGTON, BRUSELJ – Teroristična grožnja Evropi je velika kot še nikoli doslej, je eden od ameriških uradnikov povedal medijski hiši CNN.

Kot poročajo, naj bi se okoli 2000 borcev, ki so bili v Iraku in Siriji, zdaj vrnilo domov, na evropska tla. Ta ocena temelji na analizah zadnjih let, ko so obveščevalne službe po vsem svetu začele pozorneje slediti njihovemu gibanju. Večina od teh ljudi naj bi se pridružila samooklicani Islamski državi in ji ostala zvesta, koliko je takšnih, ki bi tu lahko načrtovali teroristične napade, pa ni jasno. Nekateri naj bi bili nad dogajanjem v Siriji in Iraku močno razočarani ...

Nevarnost: mešajo se med migrante

Ameriški vir je povedal, da tolikšne grožnje Evropi, vsaj kar se tiče terorizma, še ni bilo, se je pa pozornost na sumljive osebe po novembrskih napadih v Parizu seveda le še povečala. CNN omenja tudi tiste, ki izkoriščajo vsesplošne migracijske tokove in se pomešajo med »navadne« migrante ter begunce. V zvezi s tem so po Evropi v preteklih mesecih aretirali več sumljivih prebežnikov, ki naj bi jih navdihnila ta skrajna skupina.

V Libiji se krepijo

Medtem pa Američani svarijo, da velika nevarnost po novem preži tudi v Libiji, kjer se zbira vse več pripadnikov Islamske države in menda snujejo nove akcije po Evropi – menda celo brez odobritve svojih vodij v Iraku in Siriji. Delno je težava tudi v zelo oslabljeni libijski vladi, ocenjujejo Američani, ki menijo, da je tam že od 2000 do 3000 borcev. Zahodne države se sicer dogovarjajo, kako bi v Libiji pomagale oblikovati stabilno vlado, medtem pa ZDA tudi okrepljeno razmišljajo o tem, kako bi zatrli skrajneže.

Deli s prijatelji