OBJAVA

Američani Snowdena obtožili izdaje države

Objavljeno 22. junij 2013 11.31 | Posodobljeno 22. junij 2013 11.32 | Piše: STA, P. J.

Zatekel se je v Hongkong, zdaj pa intenzivno potekajo priprave na njegovo selitev.

WASHINGTON – Ameriški zvezni tožilci so v petek na zveznem sodišču v Virginiji vložili obtožnico proti 29-letnemu Edwardu Snowdenu zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi in namerne objave zaupnih obveščevalnih informacij.

Zaprosil je za azil

Dve točki od treh sta vzeti iz zakona o izdaji države, vsaka pa Snowdenu grozi s po desetimi leti zapora. Snowden, ki je razkril informacije o programu nadzora telefonskih komunikacij Američanov in spremljanja spletne komunikacije v tujini, se je zatekel v Hongkong, potekale pa naj bi priprave za njegovo selitev na Islandijo, ki z ZDA nima sporazuma o izročitvah.

Obtožnico, ki je podlaga za zahtevo za izročitev iz Hongkonga, so vložili že 14. junija, manj kot teden dni po objavi tajnih informacij v časopisih The Guardian in Washington Post. Ameriški mediji poročajo, da je islandski poslovnež povedal, da je vse pripravljeno za selitev Snowdena na Islandijo, čeprav tamkajšnja vlada zanika, da bi prejela prošnjo za azil.

Na Islandijo z zasebnim letalom

Olafur Vignir Sigurvinsson pravi, da bodo Snowdena na Islandijo prepeljali z zasebnim letalom. Projekt je financiran z zasebnimi donacijami ljudi, ki jih skrbijo vladni posegi v zasebnost in državljanske pravice. To menda skrbi tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki se je v petek prvič do zdaj na kratko sestal z leta 2004 ustanovljenim nadzornim odborom za zasebnost in državljanske pravice.

Podrobnosti o pogovoru niso znane, razen tega, da so govorili o Snowdenovih informacijah. Omenjeni odbor je neodvisna vladna agencija, ki ima nalogo, da analizira in pregleda postopke vlade v vojni proti terorizmu z vidika kršitev državljanskih pravic. Obama je zaradi objav izrazil željo, da bi začeli razpravo o razmerju med varnostjo in državljanskimi pravicami.

Deli s prijatelji