KAJ SE DOGAJA?

Američani se pripravljajo na jedrski napad? To je posnetek, ki se širi (VIDEO)

New York meščane pripravlja na jedrski napad.
Fotografija: Posnetek prikazuje uničene mestne četrti in pojasnjuje tri ključne korake v primeru jedrskega napada. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Posnetek prikazuje uničene mestne četrti in pojasnjuje tri ključne korake v primeru jedrskega napada. FOTO: Zaslonski posnetek

Mesto New York je začelo po televizijskih kanalih objavljati 90-sekundni video z navodili meščanom, kako naj ravnajo v primeru jedrskega napada. Mestni oddelek za izredne razmere (EMD) sicer trdi, da je možnost jedrskega napada zelo majhna, vendar pa se je boljše nanj pripraviti.

Posnetek prikazuje uničene mestne četrti in pojasnjuje tri ključne korake v primeru jedrskega napada. Najprej se je treba umakniti od oken v notranjost zgradbe in potem v klet, če jo zgradba premore. Če je bil nekdo zunaj v času jedrskega napada, se mora nemudoma umiti in odstraniti vsa oblačila, ki so bila izpostavljena radioaktivnemu prahu. Zadnji pomembni korak je, da prebivalci spremljajo medije, ki da jim bodo dali ustrezne nove informacije.

Mestne oblasti niso pojasnile, zakaj so pripravile ta video, vendar pa naj bi šlo za strah pred nepredvidljivostjo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napadel Ukrajino in v času vojne omenjal ruski jedrski arzenal.

image_alt
Kaj bi se zgodilo, če bi na Ljubljano padla jedrska bomba? To je zemljevid posledic

Rusko zunanje ministrstvo je sicer maja izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na rusko jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države. Mednarodni mirovni raziskovalni inštitut v sedežem v Stockholmu (Sipri) pa je sredi junija opozoril, da bi se lahko prvič po koncu hladne vojne število jedrskih konic po svetu povečalo. Zdi se, da je nevarnost uporabe jedrskega orožja večja kot po koncu hladne vojne, je ob objavi poročila dejal direktor inštituta Dan Smith.

image_alt
Državljanom poslali podrobna navodila, kako se pripraviti na katastrofo

V začetku letošnjega leta je imelo devet jedrskih držav (Rusija, ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja) 12.705 jedrskih bojnih glav.

EMD je ugotovil, da so Newyorčani od vseh groženj najmanj pripravljeni ravno na možnost jedrskega napada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije