OBLETNICA NEVIHTE

Američani, Nemci in Britanci dali Hrvatom košarico, Slovenija pač ne

Objavljeno 15. julij 2015 11.33 | Posodobljeno 15. julij 2015 11.10 | Piše: Mo. S.

Naša ministrica za obrambo Andreja Katič je sicer dejala, da je zaradi letnega dopusta ne bo, bo pa tja poslala deset gardistov in tri letala pilatus.

ZAGREB – »Naši zavezniki se ne želijo zameriti Srbiji,« poročajo hrvaški spletni portali. Gre za proslavo ob obletnici operacije Nevihta, ki sta jo pred 20 leti izvedli hrvaška vojska in policija. Trajala je od 4. do 8. avgusta, v njej pa so osvobodili večji del Hrvaške in tako zaključili vojno.

Košarica Američanov, Nemcev in Britancev, Slovenija pa ...

Kot poroča spletni Jutarnji list, so Hrvati na slovesnost povabili prav vse članice Nata, a jih večina ne želi »podžigati konflikta v regiji«. Čeprav so sprva najavili, da bodo v mimohodu sodelovali ameriški vojaki in ameriško vojno letalo F16, se to ne bo zgodilo, sodelovanje pa so zavrnili tudi nemški in britanski vojaki.

Hrvaška bo od ZDA prejela klofuto?

Na hrvaškem ministrstvu za obrambo so povedali, da je dovolj, če bodo na dogodku prisotni trije visoki ameriški generali, poleg njih pa bodo menda vsi tuji veleposlaniki na Hrvaškem. Tako bo operacija Nevihta po njihovem mnenju končno dobila tudi mednarodno politično legitimnost.

Po drugi strani pa nekateri nesodelovanje ameriških vojakov na povorki označujejo za veliki fiasko. »Če ne bodo sodelovali, je vse drugo drugotnega pomena,« je za Jutarnji list povedal eden od sogovornikov, drugi pa pristavil, da so bile ZDA njihov glavni zaveznik, zdaj pa bo Hrvaška od njih očitno prejela klofuto. Enotni so, da je sodelovanje Američanov zelo pomembno, saj bi tako pokazali svojo podporo hrvaški politiki in vojnemu zavezništvu ter poslali jasno sporočilo, da je bila Nevihta legitimna operacija, v kateri niso bila narejena kazniva dejanja, za katera bi bila obtožena Hrvaška. Sogovorniki časnika tako menijo, da zunanja diplomacija še vedno omahuje pri povezovanju z dogodkom.

Katičeva na dopustu

Kdo vse je že potrdil udeležbo slovesnosti, ministrstvo sicer ne razkriva, bo pa med udeleženkami tudi Slovenija. Naša ministrica za obrambo Andreja Katič je sicer dejala, da je zaradi letnega dopusta ne bo, bo pa tja poslala deset gardistov in tri letala pilatus.

Srbi: Slavijo zločin

V diplomatski bitko okoli povorke se je vključila tudi Srbija. Njihov zunanji minister Ivica Dačić je povedal, da bodo vse države, ki bodo na dogodku sodelovale, s tem pokazale protisrbsko stališče, obrambni minister Bratiskal Gašić pa pravi, da se s tem dogodkom slavi zločin. Po poročanju časnika naj bi Srbija lobirala in poskušala preprečiti prihod tujih vojakov na Hrvaško, ZDA pa v tem trenutku menda tudi ne bi odgovarjala zaostritev položaja z Beogradom.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je medtem sporočila, da proslava ni naravnava proti nikomur, ampak bodo z njo zgolj slavili tisto, kar so zanje naredili njihovi zavezniki in vsi, ki so branili Hrvaško.


 

Se pa se je ob tem na facebooku oglasil Zmago Jelinčič Plemeniti. Zaradi udeležbe Slovenije na paradi, se je v svojem znanem slogu spraševal, ali bo nov vojaški pozdrav v Sloveniji 'Za dom spremni' ali morda 'Heil Hitler'.

image

 

Deli s prijatelji