IZDAJA

Američana priznala pomoč IS, v zaporu bosta 21 in 30 let

Objavljeno 21. september 2016 12.57 | Posodobljeno 22. september 2016 12.28 | Piše: STA, P. Pa.

Zaradi izdajanja informacij džihadistični skupini IS in načrtovanja napada na vojaško bazo morata za zapahe.

CHICAGO – Ameriški vojak Hasan Edmonds in njegov bratranec Jonas Edmonds bosta zaradi izdajanja informacij džihadistični skupini Islamska država (IS) in načrtovanja napada na vojaško bazo v Chicagu v zaporu preživela 30 oziroma 21 let, je presodil ameriški okrožni sodnik v Chicagu John Lee. Oba sta priznala zaroto proti ZDA.

Bratranca Edmonds, ki sta oba ameriška državljana, sta decembra 2015 priznala podporo IS.

Hasan Edmonds je januarja prek spleta začel komunicirati z zveznim agentom FBI, ki se je pretvarjal, da je borec IS v Libiji. Edmonds mu je svetoval, »kako se boriti in premagati ameriško vojsko.« Povedal je, da sta z bratrancem nameravala izvesti napad v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ujeta na delu

Edmondsa sta se še z enim agentom FBI, ki je deloval pod krinko, začela sestajati marca lani, agent pa se je pretvarjal, da jima bo pomagal odpotovati v iraški Mosul, kjer bi se pridružila borcem IS. Govorili so tudi o tem, da bo Jonas Edmonds uporabil bratrančevo vojaško uniformo pri napadu v oporišču Joliet v Illinoisu, kjer je bil nameščen Hasan. Želela naj bi ubiti od 100 do 150 ljudi.

Sodnik John Lee je oba obsodil na zaporno kazen, Hasana Edmondsa na 30 let, Jonasa pa na 21 let.

Deli s prijatelji