MNOGOŽENSTVO

Američan s tremi ženami

Objavljeno 17. februar 2014 14.50 | Posodobljeno 17. februar 2014 15.06 | Piše: S. I.

Med pripadniki mormonske skupnosti v ameriški zvezni državi Utah jih kakih 40.000 kljub prepovedi še vedno živi v poligamni zvezi.

Zajtrk v družini Darger je prava vojaška operacija: oče Joe Darger in njegove tri žene Alina, Vicki in Valerie morajo nahraniti 17 otrok izmed 25, ki še vedno živijo doma, na njihovem posestvu blizu Salt Lake Cityja v ameriški zvezni državi Utah. Dargerjevi živijo v poligamni skupnosti, ki je bila nekoč (in je še vedno) eden izmed temeljev ameriške mormonske skupnosti oziroma Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni.

Ljubezen krat tri

Joe se je s sestričnama Alino in Vicki poročil leta 1990. Deset let pozneje se jim je pridružila še Vickijina sestra dvojčica Valerie, potem ko se je ločila od prvega moža, ki ga je prav tako delila. S seboj je pripeljala še pet otrok. Dargerjevi že več let ne skrivajo svoje zveze, leta 2011 pa so celo izdali knjigo z naslovom Ljubezen krat tri.

Toda Joe Darger pravi, da ga je dolgo skrbelo, da se bodo nekega dne pri njem doma oglasili policisti in ga aretirali, saj je mnogoženstvo v Utahu prepovedano. »Strah je bil tedaj še kako resničen. To je kar hudo kaznivo dejanje, ki prinese več let zapora. Moja deda sta bila zaprta, zato zelo dobro vem, kako hudo je to.« Zdaj je njegov strah precej manjši: decembra lani je zvezno sodišče odločilo, da je del zakona, ki prepoveduje mnogoženstvo, protiustaven, saj da omejuje svobodo religije.

Med svetim in posvetnim

Toda kar je za Dargerjeve vmešavanje vlade v družinske zadeve in zakonsko zvezo, je za druge ključno za zaščito pravic žensk in otrok. Marion Munn se je, potem ko je pristopila k Cerkvi Jezusa Kristusa, iz Britanije preselila v Utah in 18 let živela v poligamni zvezi. »Bilo je, kakor da bi bila iz dneva v dan žrtev prešuštvovanja, s tem da je druga ženska živela z menoj v istem domu,« zdaj opisuje Munnova. »Poleg tega se moraš smehljati in se delati, da je vse v redu, saj da je to del kulture. V mormonskih svetih besedilih je zapisano, da bo Bog kaznoval žensko, ki ne bo hotela biti v poligamni zvezi. Čutila sem, da me v to sili vera,« se spominja Marion Munn.

Čeprav mnogoženstvo pri Dargerjevih očitno deluje, pa je nedavna raziskava Univerze v Britanski Kolumbiji ugotovila, da poligamija v skupnostih, kjer jo prakticirajo, povečuje možnost nasilja, revščine in neenakosti med spoloma. Pred leti je bil eden izmed mormonskih voditeljev Warren Jeffs obsojen na dosmrtno ječo zaradi spolnega napada na mladoletno osebo.

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je mnogoženstvo na pritisk ameriške vlade uradno odpravila konec 19. stoletja, toda v nekaterih skupnostih še vedno živi. Po ocenah naj bi v Utahu kar 40.000 državljanov živelo v poligamni zvezi.

Deli s prijatelji