SLOVENCI PO SVETU

Aluminij 
in nepremičnine

Objavljeno 09. december 2012 22.43 | Posodobljeno 09. december 2012 22.50 | Piše: Irena Divković Milanović

Miro Škrlj je v ZDA, kjer živi z družino, že več kot dvajset let predstavnik Impola iz Slovenske Bistrice.

Na seznamu največjih izvoznikov iz Slovenije v ZDA je na drugem mestu podjetje Impol, proizvajalec aluminija iz Slovenske Bistrice. Njihovo predstavništvo v ZDA je Impol Aluminium Corporation s sedežem na 155 Erie Boulevard v Schenectadyju v zvezni državi New York. Na čelu predstavništva je od leta 1990 Miro Škrlj, čigar ime je včasih polnilo tudi slovenske medije.

Škrlj je pred šestnajstimi leti ustanovil tudi Levelling Corporation na naslovu 481 Main Street, pisarna 501, v New Rochellu. Zemljiški register zvezne države New York pa razkriva, da sta Miro in žena Majda Škrlj Vovk že maja 1994 vknjižila svojo prvo ameriško nepremičnino. Investirala sta v Mamaroneck, kraj z manj kot 30.000 prebivalci, ki omogoča mirno družinsko življenje v udobnih hišah z vrtovi. Nepremičnino sta potem prodala, s spletnih strani ameriškega nepremičninskega portala pa lahko izvemo tudi podrobnosti o transakciji.

Aprila 2005 sta zakonca vilo, veliko približno 200 kvadratnih metrov na zemljišču površine skoraj 950 kvadratov, prodala za 695.000 dolarjev in se preselila v bližino Clifton Parka v državi New York. V Rexfordu, na Riverview Roadu, sta vložila 542.500 dolarjev v hišo na prostranem zemljišču, obkroženem z zelenjem, v prvi vrsti ob gozdu. V neposredni bližini, prav v Clifton Parku, je julija 2004 udobno nepremičnino v družinski soseski z vrtom za 238.900 dolarjev kupil tudi njun sin Jan z ženo Karyn Storm Škrlj, zakonca pa imata tudi še mladoletno hčer. Škrljeva imata še sina Jako, ki živi v New Yorku in se preživlja kot nepremičninski agent.

Impol iz Slovenske Bistrice svojemu predstavniku v ZDA očitno omogoča življenje na veliki nogi, zanj pa poleg Mira delata tudi žena Majda in njun sin Jan.

Deli s prijatelji