ZNIŽANJE

Ali rekordu sledijo dodatni ukrepi?

Objavljeno 04. september 2014 16.35 | Posodobljeno 04. september 2014 16.35 | Piše: STA, T. L.

Evropska centralna banka (ECB) je ključno obrestno mero znižala na 0,05 odstotka, kar je nova rekordno nizka raven.

Danes so državljani že lahko predčasno glasovali. Volitve pa so v nedeljo, 25. maja.

FRANKFURT – Svet Evropske centralne banke (ECB) je ključno obrestno mero danes nepričakovano znižal za 0,10 odstotne točke, na 0,05 odstotka, kar je nova rekordno nizka raven. Čeprav so analitiki pričakovali, da bo prvi mož ECB Mario Draghi nakazal možnost novih ukrepov v boju proti deflaciji in šibkemu okrevanju, te poteze v zadnjih dneh ni omenjal nihče.

Svet ECB je znižal tudi obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti, in sicer za 0,10 odstotne točke, na minus 0,20 odstotka, in obrestno mero za mejno posojanje, prav tako za 0,10 odstotne točke, na 0,30 odstotka.

ECB je že junija sprejel paket ukrepov za oživitev gospodarstva in ustavitev upadanja inflacije, med drugim je znižala ključno obrestno mero na rekordno nizkih 0,15 odstotka in sprejela nove ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO).

Ker se inflacija še kar znižuje, se je okrepil pritisk na ECB, naj znova poseže na trg. Strah, da bi območje evra zdrsnilo v škodljivo deflacijsko spiralo, je namreč vse večji.

Ali rekordu sledijo dodatni ukrepi?

Analitiki so zato pričakovali, da bo Draghi danes nakazal načrte t.i. kvantitativnega sproščanja oziroma obsežnega odkupovanja državnih obveznic po vzoru nekaterih drugih centralnih bank, kot je ameriška Federal Reserve, predstavil pa naj bi tudi več podrobnosti o programu odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki so ga napovedali junija.

Ker se je svet ECB odločil za presenetljivo potezo – novo znižanje ključne obrestne mere –, ni jasno, ali gre na novinarski konferenci po seji sveta pričakovati tudi napoved morebitnih dodatnih ukrepov.

Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v območju evra zvišale za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot julija in najnižja raven v skoraj petih letih. Skrbi tudi šibko okrevanje: bruto domači proizvod v območju evra je v drugem letošnjem četrtletju glede na prejšnje trimesečje ostal nespremenjen, na letni ravni pa je zabeležil 0,7-odstotno gospodarsko rast.

Deli s prijatelji